Skocz do zawartości

Kaskada zamiast kubełka ... ?

daro28

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wezmę fzn 3 , zasypię substratem pro eheima , skręcę na minimum ( chyba o to chodzi w biologiku zeby był mały przepływ wody ) . Za wewnętrzny będzie robił eheim 2212 , tam tez troszkę można wsypać ceramiki ;-) . Jak będzie wsio gotowe dam fotki . Ile wchodzi do niego ceramiki ? Substrat jest na litry i nie wiem ile wziąc .

Weź FZN 3 miałem go jako biologiczny , hulał na całą rurę i było w porządku:)

Do fluvala 105 wsadzisz tyle samo ceramiki co do tego szuta , więc wsio ryba :D

Myślę,że po cichu spora część Malawistów używa kaskad :lol:

Tak na serio ,to moim zdaniem kaskada odpowiedniej pjemności sprawdza się tylko w akwariach do 100L,do wiekszych akwa to jednak polecam kubełek :wink:

Kaskada to najgorszy syf. Nie jest ani troche praktyczna w malawi. Kubeł nawet o tej samej pojemności zrobi to duzo lepiej. Czemu?

- Nawet podczas stosowania gąbki na wlocie szybko sie zapycha.

- Woda idzie najpierw przez wirnik dlatego niezbędne jest częste czyszczenie.

- Przez to też wirnik mieli syfy na jeszcze drobniejsze które potem wchodzą w wszystkie szparki, rowki w ceramice.

Po tygodniu złoże w kaskadzie wygląda tak jak po 2-3 miesiącach w kuble z prefiltrem.

- Niezbędne jest czeste czyszczenie złoza co w przypadku filtra biologicznego jest absolutnie nie na miejscu.

- Samo czyszczenie to koszmar. Trzeba wyjmować choc raz na 2 tyg ceramike, rozkładać, składac itd. Kubeł za

niewiele wiecej jest za to bezobsługowy.

- Chlupotanie doprowadza do szału jeśli poziom wody jest niski i nie da się bardziej obniżyć.

W przypadku mniejszych akwarii parametry zmieniają sie jak pogoda. Dorzucając do tego jescze kaskade problemy

murowane. Przez pare miesiecy jak myslalem podobnie jak wy teraz, żal mi było kasy, śtwierdziłem ze to przeciesz to samo bo złoże o podobnej pojemności. Nic bardziej mylnego, parametry skakały jak głupie. Woda mętniała, pojawiały sie sinice, czasem tez woda robiła sie zielona. Istne jaja. Dodając do tego jeszcze fakt iz byłem początkujący kraksa murowana. Zauwazcie że nikt z osób posiadających malawi troche dłuzej (przynajmniej na tym forum kaskad nie uzywa).

Teraz owszem kupiłbym kaskade ale do kotnika bo lepiej sie sprawdzi ale strzeszcie sie wkładać tego do głównego baniaka. Naprawde lepiej sie nawet zapożyczyć i kupić lepszy filtr niż potem mieć problemy, a nie miec jeszcze na tyle dobrej wiedzy.

Edit: FZN 3 kosztuje ~ 80zł. Za 140zł czyli wcale nie duzo wiecej masz porządny kubeł nawet jebao który jak nie chcesz mieć na podłodze dajesz za akwarium. Druga sprawa dziecko zagląda ci do półek? Ile to założyć prościutki zamek? Jak nie masz można zawsze zrobić zabudówke.

Prędzej czy puźniej mogę się założyć ze zmienisz zdanie.

w moim pierwszym akwa 126l mialem kaskade fzn 2 mniejszy pojemnik byl wypelniony zwirem koralowym ,wiekszy ceramika, jak juz chcesz ta kaskade daj wieksza gabke jako prefiltr ,u mnie ta kaskada szybko sie zapychala,a co za tym idzie spadal przeplyw .

jako wewn. mialem aqvela3 kupa nic wiecej.wszystko wymienilem na tetre ex 700 i aqva szut turbo 750. dopiero po tym wymienilem akwa na 240

PS. zrobisz tak samo a rury zakryjesz :wink: