Skocz do zawartości

jeszcze raz filtracja do baniaka 270*70*60

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pod koniec stycznia odbieram stelaż. Rozmawiałem z Waldkiem i wstępnie jestem omówiony na koniec lutego poczatkek marca na klejenie akwa i sumpa. Jeszcze nie orientowałem się jakie ceny rurek ale przejdę się do praktikera (obok mieszkam) w weekend tak orientacyjnie zerknąć na ceny. Co do planu to mam wszystko na razie w głowie jak znajde trochę czasu to rozrysuje co i przesle ci na pw albo podaj mejla. Co do pompy to raczej na pewno aquabel 5000

Opublikowano

Od samego początku mam sumpa i sobie chwalę. Akwa 300x98x65h

Co do wilgoci w szafce to nie zauważyłem, sump jest w miarę szczenie przykryty pleksą. Co do hałasu to na wylocie z

komina jest zawór którym reguluje przepływ a co za tym idzie poziom wody w kominie i jest ok. Chlupanie jest słyszalne ale

bez przesady.

Miałem duże dylematy co do filtracji ale ostatecznie do sumpa przekonał mnie Waldek, skleił akwa plus sump z podmianą wody w pakiecie ;-) Waldek robił nie jedno duże akwa i ma doświadczenie

System podmiany wody jest banalnie prosty. W pierwszej komorze sumpa jest otwór połączony z kanalizą. poziom wylotu

wody do kanalizy, jest regulowany długością rurki, której wlot jest kilka milimetrów powyrzej linii wody w sumpie. Jak

dolewam swierzej wody to woda się podnosi i nadmiar odpływa do kanalizy. do pierwszej komory wpada także woda w akwa.

Wystarczy tylko odkręcić lub zakrecić zawór wody. Na początku wodę dolewałem do komory technicznej w sumpie ale

obecnie wodę wlewam do akwa poprzez 2,5 metrowa rurę pcv. woda leje się 3,5l/h ok 85 l/dobę. Co trzy tygodnie

tygodniowa przerwa w wymianie wody. Daje to wymiane całej wody w akwa w miesiąc z mała nadwyżką.

Stosuję ten system dolewania kropelkowego od grudnia. Wcześniej dolewałem co tydzień około 300 l wody. Zamontowałem

licznik na wodę dla dokładności pomiarów. Przy kropelkowej wymianie przepływ jest tak słabiutki że licznik nie działa.

Przepływ zmierzyłem za pomocą miarki 0,5l wody - 8min 30 sec.

Do sumpa dołóż jakiś duży kubeł, ja mam fuluwala FX5, jako smieciarkę. wewnętrznych bym nie kładł, tylko ze trzy pompy

cyrkulacyjne. jedna ustawiona na sumpa oby dobrze zbierał syfki dwie na mieszanie. Dno masz szerokie i jest co zamiatać,

a dojdą jeszcze skały które zakłócać będą ruch wody i powstawać będą strefy ciszy.

Lepiej czyścić raz na trzy cztery miesiace kubły i sumpa niż co tydzień wewnętrzne, o schowaniu ustrojstwa nie wspomnę.

z moich doświadczeń mogę ci powiedzieć że ciężko znaleźć pompę cyrkulacyjną co skutecznie dmucha na długość powyżej 2m.

Próbowałem wielu, poszukiwania skończyłem na tuzne turbell stream. drogie, ale przy długości 3m akwa jedyne jakie dały

radę. aktualnie mam jedną 8500l/h dokładać jeszcze będę 12000 l/h. stosunek przepływu do mocy pobieranej niespotykany.

Jak włączyłem i zobaczyłem jak wymiata to szczęka mi opadła, strumień wody jest o dużej średnicy przez co zabiera dużo wody , ryby często pływają w jego strumieniu.

Akwa ma już ponad rok i jeszcze kombinuje z filtracją i cyrkulacja, bo cały czas nie jestem zadowolony.

Na dzień dzisiejszy w akwa chodzą:

Sump 160l pompa grundfosa

Fluwal FX5

wew Weipro TC3500 - nieźle zbiera ale docelowo wymiana na drugi zew prawdopodobnie Fluval FX5

wew blomodular 1200 tymczasowo

Pompa cyrkulacyjna Tunze

Opublikowano
Opracowałeś plan budowy? Zakupiłeś rurki kolanka i pompę? Mianowicie interesuje mnie cena u nas w wawie.

Wiec tak byłem w praktikerze zobaczyć orientacyjnie ceny rurek kolanek i zaworów. Nie znam jeszcze średnic i rozmiarów sprzętu który będę potrzebował ale tak rurki plastikowe kosztują w granicach 7-25 zł za 2 lub 2,5metra, kolanka plastiki to koszt około 2-5 zł za sztukę, natomiast zawory tu jeszcze nie wiem dokładnie jak będzie u mnie wyglądała podmiana ale metalowe zawory kosztują około 15-25zł a plastiki około 20zł