Skocz do zawartości

Transport ryb przy wysokim mrozie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie znalazłem takich informacji, więc tutaj zadam pytanie. Jak można bezpiecznie przewieźć rybki ze sklepu do domu przy powiedzmy 15 st. mrozie. Ja akurat będę jechał autem ale mimo wszystko ze sklepu do samochodu też trzeba będzie przejść, a później jeszcze do domu. Poza tym w samochodzie przy tym mrozie wcale nie jest za ciepło. Jak można ryby przygotować do takiego transportu?

Opublikowano

Zależy, ile czasu wszystko będzie trwało. Bo jeśli masz auto zaparkowane 5m od sklepu, do domu jedziesz ok.10 minut i np wjeżdżasz na swoje podwórko, to ja bym nic nie robił, tylko przy wychodzeniu na powietrze worek z rybami pod kurtkę i już.

Jeśli to jest dłuższa trasa, to może zabierz kogoś ze sobą, niech zostanie w zapalonym aucie i niech grzeje :wink:

Opublikowano
tylko przy wychodzeniu na powietrze worek z rybami pod kurtkę i już.

mój stary wypróbowany sposób :D

jeżeli przyjedziesz ciepłym autem to w parę minut nie wyziębi się samochód.

W długie trasy równiez polecam styropianowe pudełka, do kupienia np w Macro

Opublikowano
Ja bym proponował włożyć worek w którym będą ryby do styropianowego pudełka (firmy rozwożące ciepłe jedzonko takie mają) i po kłopocie.

Też o tym pomyślałem, jednak zastanawiałem się nad tym ciepłym wkładem. Same ryby nie dadzą temperatury do utrzymania nawet w styropianie. Zastanawiam się nad tymi woreczkami z gorącą wodą. Chociaż sama folia raczej nie bardzo pasuje do ciepłej wody. Może jakiś gumowy termofor, wtedy dłużej utrzyma się temperatura bo niestety do przejechania będę miał z 40 km. W tym droga w poprzek przez całą Wawę, więc muszę koniecznie zastosować jakiś wkład do tego boxa.

Opublikowano

No ale Ty jedziesz rowerem czy autem? przecież auto będzie nagrzane, po co kombinować z jakimiś termoforami. No chyba, że masz kabrioleta z zepsutym dachem.

Opublikowano

po drugie gorący termofor zagrzeje wodę rybkom, i może je lekko podgotować, po co wymyślać niepotrzebne reczy?

to nie rybki maja utrzymywać ciepło w pudełku, tylko właśnie woda którą wlejesz do rybek.

Spokojnie w takim czymś wytrzymają, chyba że rzeczywiscie masz tego cabrio :)