maniol Opublikowano 4 Stycznia 2009 #1 Opublikowano 4 Stycznia 2009 Nabyłem w pośpiechu duże pudełko, wygląda to tak... http://www.aquatic-nature.be/2eng_spirulina.html Czy ktoś używał? Daję namaczane (przez kilka minut), ale moje nowo zakupione pysie (M. estherae OB) nie garną się do jedzenia i pokarm pływa sobie po powierzchni
maniol Opublikowano 6 Stycznia 2009 Autor #2 Opublikowano 6 Stycznia 2009 Wygląda na to, że to najprawdopodobniej nie problem jakości pokarmu tylko tego, że jest to pokarm pływający. Z moich obserwacji wynika, że pysie boją się zapuszczać w górne części akwarium (nawet gdy jest tam pokarm), ale gdy tylko udaje mi się "zatopić" jakąś granulkę to znika w oka mgnieniu.
yaro Opublikowano 6 Stycznia 2009 #3 Opublikowano 6 Stycznia 2009 oj za jedzeniem to uwielbiają się wychylić nawet ponad powierzchnię. po prostu masz nowe ryby, które muszą się przyzwyczaić do nowego otoczenia.
mutra Opublikowano 6 Stycznia 2009 #4 Opublikowano 6 Stycznia 2009 moje też tak miały jak zaczynałem karmić hikari. Kwestia tygodnia - dwóch
maniol Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor #5 Opublikowano 7 Stycznia 2009 dzięki za pocieszenie, bo to jednak... 55 zł za pudełko było i nie miałbym lekkiej ręki by go wyrzucić
maniol Opublikowano 27 Stycznia 2009 Autor #6 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Chciałem się z Wami podzielić drobnym pomysłem, który pomógł mi rozwiązać problem pływającego pokarmu po powierzchni, po który moje młode ryby za nic nie chciały podpłynąć (dotyczy to zarówno spiruliny z aquatic nature jaki i później kupionego przeze mnie harikari excel i staple). Okazuje się, że po namoczeniu wystarczy wziąć granulkę, ścisnąć w palcach, tak by wyciekła z niej woda i wrzucić do akwarium (po wrzuceniu powraca do poprzedniego kształtu). Taki pokarm idzie od razu na dno, a raczej zmierza w tym kierunku bo nie ma szansy tam dotrzeć i po kłopotach
slawek gorol Opublikowano 27 Stycznia 2009 #7 Opublikowano 27 Stycznia 2009 nie ma co kombinowac... rybska same sie naucza.. nie pomagaj im.. pozniej jak wrzucisz pokarm typu : floating to zobaczysz jaki dym bedzie w akwarium pyski wszamaja wszystko.. nawet jak zawiesisz jakies granulki 3 cm nad powierzchnia
Darjush Opublikowano 27 Stycznia 2009 #8 Opublikowano 27 Stycznia 2009 Dokladnie tak pyski wszamaja wszystko:) Moje to sie tak zucaja ze woda z akwa potrafi wyleciec a nawet mnie objewaja bo jak tylko podchodze zeby je nakarmic to wszystkie przy powierzchni sa. Jak pokarm tylko w wodzie wyladuje to nawet nie zdaze zakryc tej dziury do karmienia tylko dostane woda po twarzy od jakiegos zglodnialego pyska:)
Rekomendowane odpowiedzi