Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nadal do końca nie wiem, jakie świetlówki wstawić do mojego 200 litrowego akwa? Chyba z tym będę miał największy problem, bo w ogóle się na tym nie znam. Tak jak pisałem wstępnie zdecydowałem się na NERVĘ (nature do przodu i blue do tyłu)... ale sporo na tym forum i za, i przeciw. Muszę jeszcze na ten temat poczytać.

Opublikowano
zdecydowałem się na NERVĘ (

nie ma sie co nervowac :lol: swietlowka to nArva a nie nErva :mrgreen:

co do kombinacji swiatlem to nie pomozemy ci, gdyz to jest sprawa indywidualnego gustu posiadacza baniaka.u mnie w 240l swieci jedna aqarelka philipsa i mi sie podoba. koteczkowi555 sie nie podoba, bo ona ma narve :D

najlepiej to by bylo miec kilka swietlowek w domu i probowac zestawiac rozne rury ze soba. ale niestety wybiega to czesto poza nasze mozliwosci finansowe ( nawet nie to ze nie ma na nie kasy, ale co pozniej z reszta zrobic ). jak ci juz wczesniej pisalem ja lubie mroczne baniaki, ciemnie. w moim akwa mam czarne skaly, tlo z cr 65 z czernia zelazowa i tylko jedna swietlowke. Yaro, Danielj i inni maja Hqi i bardzo sobie chwala. wiec to tylko kwestia gustu :) luknij sbie takze na http://saurama.aqua-web.org/ to moze ci sie cos rozjasni.

pozdro z zasypanego poludnia :mrgreen:

Opublikowano

Ja dałbym 2x39W , to taki kompromis między jasnym , a ciemnym baniaczkiem.

Dałbym zestaw :

Sylwania GroLux z przodu

Sylwania AquaStar z tyłu

Lub inny:

2x Aquamedic Reef Withe.

lub:

2xATI Aquablue

Opublikowano

Jeżeli jedną dałbym tą, o której piszecie czyli Aquamedic reef white 54W, to czy drugą mógłbym np. dać jakąś niebieską i mieć nocne oświetlenie? W dzień świecić Aqamedicą, a wieczorem jakąś niebieską? Z tago co czytałem to wtedy Aquamedica do przodu, a niebieska do tyłu?

Opublikowano

ja jestem przeciwnikiem niebieskich świetlówek -nie podobają mi się. Gdybyś się decydował to na pewno nie powinieneś świecić w nocy tak samo mocną świetlówką jak w dzień oświetlenie nocne powinno być IMO wyraźnie słabsze od dziennego

Opublikowano

Chyba więc na początek zdecyduję się na jedną aqua medic reef white T5 54 W, a miejsce na drugą świetlówkę pozostawię puste, albo włożę tam jakąś słabiutką niebieską (np. 15W). Tylko trzeba będzie poszukać czegoś o tej samej długości.

Opublikowano

długość zazwyczaj jest związana z mocą. Nie dostaniesz metrowej świetlówki o mocy 15W. Gdybyś planował użyć drugiej świetlówki o tej samej mocy i typie do oświetlenia nocnego to pamiętaj żeby użyć dwóch stateczników pojedynczych a nie jednego podwójnego, inaczej nie bedziesz mógł nimi sterować niezależnie

Opublikowano

Akwa 160 l. Obsada: Saulosi. Który zestaw oświetlenia będzie lepszy? I czy 2x30 W to nie za dużo?

- sylvania grolux – z przodu T8, 30 W, 8 500 K,

- sylvania aquastar- z tyłu T8, 30 W, 10 000 K,

temperatura barwowa chyba odpowiednia, ale za to światło chyba zbyt wpadające w kolor różowy

- narva nature - z przodu T8, 30 W, 6 000 K,

- narva blue - z tyłu T8, 30 W, K - nie podają

z tego co pisaliście, to zbyt niska temperatura barwowa

Więc może to?

- power glo - z przodu T8, 30 W, 18 000 K

- marine glo - z tyłu T8, 30 W, K - nie podają

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Akwa 160 l. Obsada: Saulosi. Który zestaw oświetlenia będzie lepszy? I czy 2x30 W to nie za dużo?

- sylvania grolux – z przodu T8, 30 W, 8 500 K,

- sylvania aquastar- z tyłu T8, 30 W, 10 000 K,

temperatura barwowa chyba odpowiednia, ale za to światło chyba zbyt wpadające w kolor różowy

- narva nature - z przodu T8, 30 W, 6 000 K,

- narva blue - z tyłu T8, 30 W, K - nie podają

z tego co pisaliście, to zbyt niska temperatura barwowa

Więc może to?

- power glo - z przodu T8, 30 W, 18 000 K

- marine glo - z tyłu T8, 30 W, K - nie podają

Przód: power-glo

Tył: narva blue (opcja: oceanic blue lub blue2)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Ja również. Kształt głowy mi nie pasuje do saulosi
    • Obstawiam że na 99% to demasoni.
    • Bartku...demasoni nawet jak ledwo się " urodzi" to widać jego zdecydowane barwy czyli pasy pionowe. Nie można jego pomylić z inną rybą . No chyba , że jest złego gatunku. Wydaje mi się , że to może być saulosi lub coś innego.
    • Ta największa wygląda na crabro.
    • To Ty jesteś bardzo dzielny, albo bardzo silny, albo masz nieduże akwarium. Przy zbiorniku 160 litrów - wielkość mini jak na malawi - podmiana 25% to jest 40 litrów - wiadrami w jedną i w drugą. Przy większych akwariach odpowiednio więcej. To już chyba lepiej ciągnąć węże.  Jak już się upierasz przy targaniu tej wody, to wygodniejsze od wiader mogą być kanistry - trudniej rozlać. Ja tak na razie uzupełniam wodę w dolewce.  Jeżeli masz miejsce w szafce - mnie się takie rozwiązanie bardzo sprawdziło - można tam zamontować narurowca i na czas poboru wody łączyć go z siecią wężem ogrodowym z szybkozłączką.  Z drugiej strony wpiąłem zestaw na stałe do rury prowadzącej wodą z sumpa do akwarium. Jak widać na zdjęciu, założyłem też elektrozawór z wyłącznikiem pływakowym, żeby nie przelać.  Co do wkładów - mam polipropylenowy, odżelaziający i węglowy. I jeszcze jedno drobne udogodnienie: Wąż doprowadzający wodę do filtra podpinam do baterii prysznica. Żeby nie musieć za każdym razem odkręcać węża i nakręcać końcówkę do podłączania szybkozłączki, wąż prysznica dokręciłem do szybkozłączki z gwintem zewnętrznym 1/2" (trochę się naszukałem w internecie). Tym sposobem przepinam tylko węże. Zastanawiam się jeszcze nad założeniem za elektrozaworem trójnika i podłączeniu tam modułu z żywicą jonowymienną - w ten sposób ogarnę też temat uzupełniania wody w dolewce.    
    • Poziome psy - Melanochromis auratus Plamy - Nimbochromis livingstonii Bez Pasów - 3 x Pseudotropheus sp. 'acei' Pionowe pasy - słabo go widać, Chindongo demasoni albo Chindongo saulosi Ta największa, trudno powiedzieć, jakiś Pseudotropheus? W tej misce, bez napowietrzania i przykrycia za długo nie pożyją.
    • Siemka potrzebuje info co za pyszczole tu pływają 😁😁😁🍺
    • Cześć  To stary temat ale i mnie aktualny ponieważ mój samiec Yellow od ponad pół roku na zmianę bździ się z dwoma samicami Saulosi , już chyba z osiem razy nosiły w pysku młode ale jak na razie przetrwały dwie jedna ma jakieś  4 cm a druga jest jeszcze tyci tyci maleńka 
    • @Tomasz78https://forum.klub-malawi.pl/search/?q=Hexpure &quick=1  W podanym linku są 4 tematy różne w tym jeden właśnie ten tutaj. W szukajce zaznacz WSZYSTKO  wtedy szuka w zawartości całego forum.
    • Napiszę tutaj bo wpisując w wyszukiwarkę hexpure wyskoczył tylko ten temat. Moje spostrzerzenia po użyciu hexpure w porównaniu do purigenu. Jeżeli coś jest tanie a tak samo dobre jak te drogie to zapala się czerwona lampka - gdzieś tkwi jakiś "haczyk". No i znalazł się owy "haczyk". Jeżeli chodzi o czystość wody to oba preparaty krystalizują wodę tak samo, oba po 4 tygodniach tak samo zabrudzone na kolor brązowy. Różnica wyszła w regeneracji. Oba regeneruję wybielaczem ace. Hexpure wybielało się 3 dni zużywając 1 litr ace i to nie wybieliło do białości. Nalałem około 300 ml ace do 125ml hexpure tak jak robię to w przypadku purigenu, po 24h wybieliło może w połowie, i tak jeszcze 2 razy powtarzałem aż zużyłem 1 litr. Natomiast 125ml purigenu po użyciu 300 a nawet 250 ml ace po niecałych 20h wybiela do białości. Wniosek z tego taki że hexpure opłaca się tylko w tedy jeśli używa się go jednorazowo. Jeżeli hexpure działa tak jak purigen latami to na wybielacz wydamy więcej. Purigen regeneruje co 4 tygodnie zużywając 300ml ace, więc zaokrąglając 1 litr ace starcza na 3 miesiące, czyli rocznie 4 litry, powiedzmy że litr ace kosztuje 10 zł, to roczny koszt 40 zł. Hexpure po 4 tygodniach użycia zużywa 1 litr ace, czyli rocznie potrzebuje 12 litrów czyli 120 zł. Hexpure 300ml kosztuje 60 zł. Purigen 250ml kosztuje 110 zł. (Aktualne ceny ze sklepu "trzmiel") Ale na ace trzeba rocznie wydać 80 zł więcej. Wnioski wyciągnijcie sami, a może ktoś ma inne spostrzeżenia?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.