Skocz do zawartości

Dziwny spadek pH.....?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
popraw NO2, nie dodawaj sody przy takim poziomie bo poprzez zwiekszenie pH powodujesz rónież wzrost amoniaku w akwarium.

a to w jaki sposób? chyba że zakładasz że to niedojrzały zbiornik... bo z samego NO2 się amoniak po dodaniu sody nie wytworzy :P

Opublikowano
chyba że zakładasz że to niedojrzały zbiornik

Tak zbiornik cały czas dojrzewa, obecnie kończy się 5 tydzień zaczyna 6 tydzień, także myślę, że to koniec cyklu, jakieś 2 tyg. temu zaatakował akwa okrzemek i narazie rośnie w siłę :P .....

Opublikowano

skoro akwa dojrzewa to narazie odpusc sobie korygowanie KH. zajmij sie no2, lej nitriec lub dawaj bactozym, jak mozesz to wlej syf z innego pewnego, podkreslam pewnego zrodla.

w zadnym wypadku to nie koniec cyklu, gdyz masz wykrywalne no2. btw to nie koniec tylko stabilizacja. cyklu sie nie da skonczyc :mrgreen:

Opublikowano
lej nitriec lub dawaj bactozym

Nitrivec lałem na początku przez 11dni (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu), myślisz, że powinienem nadal go dodawać? A akwa mam wpuszczone "startowe" 2 saulosi, żeby ruszyć cykl (chciałbym je zostawić). Co z podmianami czy jest sens teraz je przeprowadzać (biorąc pod uwagę, że jednak mam tam ryby wypadałoby), i co z ty Nitrivec-em czy jest sens dalej go dodawać? jeśli tak to z jaką intesywnością.

Opublikowano

a to w jaki sposób? chyba że zakładasz że to niedojrzały zbiornik... bo z samego NO2 się amoniak po dodaniu sody nie wytworzy :P

polecam BTN - strona 23