Marcin0603 Opublikowano 28 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Będe stawiał takie akwarium I myślę o obsadzie... Nie wiem czy nie zmienić mbuny(maylandia estherae, labeotropheus trewavasae chilumba) na non mbune . Chciałbym, żebyście mi pomogli wybrać jakąś fajną obsadę, chcę 2 gatunki(wielosamcowo). Gatunki o których myślałem to: Aulonocara hueseri Copadichromis mbenji Placidochromis electra No i czekam na jakieś inne propozycje
danielj Opublikowano 28 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Aulonocara może być , dla placidochromisa i copadichromisa za małe to akwarium
Marcin0603 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor #3 Opublikowano 28 Grudnia 2008 To jaką dwugatunkową obsadę byś zaproponował? A electra napewno odpada?? Myślałem o połączeniu jej właśnie z aulonocarą hueseri
danielj Opublikowano 28 Grudnia 2008 #4 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Do tej aulonki dołożyłbym , albo Othoparynx Lithobates , lub inną aulonocarę , może Lwandę?
Marcin0603 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor #5 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Napewno nie chcę łączyć dwóch aulonocar . Czytałem, że lithobates rośnie do takich rozmiarów jak electra(15cm), to dlaczego się nadaje??
danielj Opublikowano 28 Grudnia 2008 #6 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Dlaczego nie chcesz łączyć aulonocar? Co w tym złego? Co do othoparynxa , to , przynajmniej u mnie były to spokojne ryby dlatego uważam , że nadają się do takiego akwarium, oczywiście tylko jeden samiec.
Marcin0603 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor #7 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Po pierwsze dlatego, że chciałbym wiedzieć jakiego gatunku mam młode pózniej a nie jakieś krzyżówki, a po drugie żeby samice też się troche między sobą różniły . A co powiecie o tych gatunkach Ctenopharynx nitidus, Protomelas taeniolatus? Któryś z nich się nadaje? Z tego co widzę to chyba ciężej będzie do takiego akwarium wybrać obsadę non mbuny niż mbuny...
danielj Opublikowano 28 Grudnia 2008 #8 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Po pierwsze dlatego, że chciałbym wiedzieć jakiego gatunku mam młode pózniej a nie jakieś krzyżówki, a po drugie żeby samice też się troche między sobą różniły Po pierwsze , nie wszystko złoto , co się świeci , czyli , nie każde aulonki , w odpowiednich warunkach się krzyżują. To jedno wielkie uogólnienie o krzyżowaniu aulonocar. Tak , są skłonne do krzyżówek , ale to mit , że samce bzykają wszystko co szare w akwarium U mnie pływały Steveni Hongi i Stuartgranti Cobwe i się nie mieszały ze sobą , mimo , że są z tej samej grupy. Po drugie samice aulonek się też między sobą różnią, moje Stuartgranti , miały piękne błękitne przebłyski przy mocnym świetle. Co do Ctenopharynx nitidus to o ile się orientuję , jest na czerwonej liście gatunków zagrożonych , może i można go zdobyć , ale może chodzić też o inną rybę o takiej nazwie. A protomelas? Za bardzo żywiołowy , jak dla mnie do baniaka min 150cm.
Marcin0603 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor #9 Opublikowano 28 Grudnia 2008 To jakie aulonki byś polecił, żeby samice były różne(lwandy mi się nie podobają)? Napewno wchodzą aulonocary hueseri . A chodziło mi o ten gatunek http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=514173314 da radę w takim akwarium??
danielj Opublikowano 28 Grudnia 2008 #10 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Widziałem tę aukcję i facet IHMO pokazuje zdjęcie innej ryby , mimo , że samiczka jest podobna. http://www.cichlidae.com/gallery/species.php?s=1295 Ja bardziej wierzę temu opisowi:) Co do aulonek , napisz jakie Się interesują , zobaczymy czy mogą razem mieszkać
Rekomendowane odpowiedzi