Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Może trochę z ciekawości ale mam takie pytanie do bardziej (dużo bardziej) doświadczonych pyszczakomanów i oto ono :)

Proszę o charakteryzacje zachowania w akwarium następujących obsad w sensie:

- kto może dominować

- czy gatunki się nie pożrą

- jak będzie wyglądać relacja między nimi

- jak będą wyglądać wizualnie pod względem kolorystycznym i zachowań

- żywieniowym

- itp itd :)

1.

SAULOSI

SOCOLOFI

RDZAWY

2.

SAULOSI

MAINGANO

RDZAWY

3.

MPHANGA

YELLOW

RDZAWY

4.

MBAMBA

YELLOW

RDZAWY

5.

YELLOW

MAINGANO

RDZAWY

6.

obsada polecona przez was :D ale warunek kolorystycznie żółto-niebieska :D ewentualnie coś pokrewnego :P

Przy okazji Wesołych Świąt wszystkim :)

Opublikowano

To jest wątek (pytanie), w którym nie padnie jednoznaczna odpowiedź. Musisz pamiętać, że u każdego z nas dany gatunek (osobniki tego gatunku) zachowają się inaczej. Nie ma jakiejś konkretnej reguły, typu "Caeruleus to zabijaka, w każdym akwa wszystkich powybija :mrgreen: " U każdego z nas dana obsada gatunkowa może ułożyć się inaczej - u jednego dominuje ten, u drugiego ten. To tak "wstępnie" 8)

Ogólnie można powiedzieć, że Rdzawy jest gatunkiem, który na ogół (patrz wyżej :wink: ) jest rybą z dolnych szczebelków hierarchii w akwa, ale niekoniecznie (kisor, czester i pewnie ktoś jeszcze pisali, jak ich Rdzawe potrafiły się zdenerwować). Podobnie Saulosi, raczej nie jest rybą "zaczepialską", terytorializm też u niej jest na niższym poziomie. Ale to tylko nasze jakieś gdybania, a może się okazać, że po wpuszczeniu ryb do akwa sieke zrobi Ci ten, na którego byś nie postawił.

Opublikowano

czyli pierwsze dwa punkty z moich kryteriów odhaczamy :)

więc zostało i o to proszę bardzo:

-jak będą wyglądać wizualnie pod względem kolorystycznym i zachowań

-żywienie (np. yellow-miesożerca, saulosi-wszystko itd)

-rozmieszczenie w akwa (jaki gatunek które partie zajmuje: przy powierzchni, toń, dno)

Opublikowano

Żywienie znajdziesz w opisach gatunków na serwisie :wink:

Wygląd i zachowania - napisałem w pierwszym poście.

Co do rozmieszczenia w akwa - nawet z tym jest różnie. Sam miałem Maingano, którego mogłem zawsze oglądać, a inni mieli takiego, co siedział w skałach 8) i bądź tu mądry :wink:

Opublikowano

Przepraszam, że się wtrącę, ale czy 3 gatunki to nie za dużo na dno 100x45 ? Ja osobiście dałbym docelowo 2+6 saulosi i 2+6 rdzawe. Czester tak chyba ma. Tyle, że on ma 120cm. Sam chyba będę tak dawał do 100x40x40 tyle, że po jednym samcu.

Opublikowano

A i czy czasem socolof nie za duzy do 100cm? wiem to z wlasnego doswiadczenia moj mial ponad 12cm a wydaje mi sie ze jeszcze by rosl. Niezly rozrabiaka z niego byl ;)

Opublikowano

Za dużo :wink: ale tego nie było w pytaniu, więc ja osobiście kwestii nie poruszałem. Nie chciałem robić bałaganu. Ale 3 gatunki na 100cm to za dużo - racja :wink: