Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po obejżeniu drogich i jak dla mnie mało oryginalnych i raczej kiczowatych teł w sklepach zoologicznych oraz przejżeniu forum zdecydowałem się, że tło do swojego akwa zrobie sam ze styro, pianki i CR65. Na forum naprawdę znalazłem kilka świetnych projektów. Szacun dla Was za wykonanie takiej roboty. Zobaczymi czy i mnie się uda.

Opublikowano

Tzn? Z tego co czytałem na forum, to wiem że też przymierzałaś sie do takiego tła... może masz dla mnei jakieś wskazówki? Każda rada jest cenna.

Opublikowano

Stryro, pianka i CR to świetny wybór ale przyklej tło do tylnej szyby by uniknąć takich problemów jak miała koteczek.

Opublikowano

mozna takze uniknac klejenia... co Wy macie z tym klejeniem ?

wystarczy wkleic dwa/trzy trojkaty w rogach akwa, na ktorych sie owe tlo bedzie wspieralo, sila wypory rozlozy sie wtedy rownomiernie na tyl i boczne szyby. mozna takze w fazie projektowania tla zapiankowac jakies wieksze kamienie w celu dociazenia .

Opublikowano
mozna takze uniknac klejenia... co Wy macie z tym klejeniem ?

wystarczy wkleic dwa/trzy trojkaty w rogach akwa, na ktorych sie owe tlo bedzie wspieralo, sila wypory rozlozy sie wtedy rownomiernie na tyl i boczne szyby. mozna takze w fazie projektowania tla zapiankowac jakies wieksze kamienie w celu dociazenia .

Ale jak zostanie przyklejona cała powierzchnia ma się 100% pewność że takie tło nie wypłynie nie zależnie od grubości styro

Opublikowano

zgadza sie. i rowniez masz 100% pewnosc ze juz go nie wyjmiesz :mrgreen: poza tym nie wiem jak zareaguje tylna szyba na przyklejenie gdyz cala sila wyporu bedzie spoczywac na niej. zalezy jeszcze czy kolega ma wzmocnienia w akwa czy nie.

ot takie moje gdybanie :mrgreen:

Opublikowano

Sławku? dlaczego nie wyjmę, są sposoby a do czyszczenia sylikonu są specjalne preparaty. A jeśli chodzi o naprężenia to sugerujesz że co się możne stać z tylną szybą? "wciągnie" się do środka? Jak już dzisiaj pisałem w innym wątku z doświadczenia wiem że nic nie powinno się stać miałem tło z łupka przyklejonego na styro a styro był przyklejony do tylnej szyby, czyli według twoich sugestii cała waga tła a była niemała około 30-40kg napierała na tylną szybę teoretycznie powinna pęknąć lub powinna zostać wypchnięta na zewnątrz. Sławku nic się nie stało u mnie przez trzy lata i dwa u mojego kolegi gdzie do dzisiaj ten baniak stoi.

Więc to co napisałeś to czysta teoria nie potwierdzona faktami.