Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko zdobyłem takie akwa. 180l na kotnik no i mam problem z filtracją.

Czy dla 30 (narybek) Saulosi starczy głowica 1400l/h z wielką gąbką?

Czy pchać się w kubełek?

Opublikowano

To wszystko zależy.

Np ja nie uzywam kubełkow w kotnikach ale narybek trzymam bardzo krótko. Dodatkowo kotnik napełniony jest wodą z głównego akwarium + częste podmiany i raz w tygodniu dolewka wody z głównego.

Myśle że daje to rade ale trzeba częściej badać wode i uważać.

W sumie ciekaw jestem jak robi reszta?!

Opublikowano

Ja mam jeden kotnik, który działa zawsze. Zawsze coś w nim jest. Ma pojemność 72l. Filtruje go Szut 550 zgąbką, bez koszyka. Podmiana wody co dwa tygodnie. Czasem uruchamiam tymczasowe kotniki i one też jadą tylko na wew. Wyznaję podobną zasadę, jak czester - jak najkrócej trzymać młode u siebie.

Opublikowano

Czyli da rade (podobnie maja w zoologach) dla pewności dam jeszcze jakiegoś FAN 1 co mi w szafie zalega.

Cenna uwaga z woda z głównego zbiornika, tak też zrobię, z testami nie ma problemów i podmianą też nie.

Dzienki za pomoc no i może ktoś jeszcze ma jakieś sugestie to czekam :)

Opublikowano

Ja mam kotniki 45, 54, 62 L. Wszystko na dużych gąbkach + głowica. Zawsze daję piasek i wodę z głównego. Piasek to drugie medium filtracyjne. Parametry wody w normie + podmiany. Nawet przy większej ilości rybek nie skakały parametry - zasługa piasku. Na "golasa" kotnik jest mniej stabilny. Można dać jeszcze jakąś roślinkę która też pomaga w biologii.

Opublikowano

ja mam kotnik 240 i jak widziałeś też tam jest tylko gąbka ... dla smarkaczy wystarczy nh4 czy no2 jest niewykrywalne a no3 trza eliminować ... wiaderkiem ;)