Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium mam od lipca i przyszła pora na redukcję obsady, mam już pułapkę i jutro będe odławiał ryby :wink: . Napewno redukuje cały gatunek demasoni(4szt). W akwarium zostaje harem młodych 3-4cm labeotropheus trewavasae chilumba 2+3 i mam 9 szt ok 6cm maylandia estherae red red, 2 samice, 2 samce wybarwione z rewirami i jeden zaczyna się wybarwiać, reszta samców pomarańczowa. Jak myślicie jaki harem zostawić z redów? I tyle ryb chyba nie jest przesadą na ten zbiornik?

Opublikowano

na 1 samca 3-4 samice, jeżeli w danym gatunku udaje Ci się uttrzymać więcej niz jednego samca to spoko, dokładaj samic, jednak wątpię abyś miał więcej niz po jednym samcu - nie teraz ale w przyszłości.

Opublikowano

Z redów napewno dołoże samic, ale jak będe powiększał zbiornik, a w tym chcę mieć te co już są. Labeotropheusy zostawiam bo są 2 młode samce i nawet nie wiedziałbym którego wyłowić. A co z tymi redami? 2 samce podzieliły się po połowie i zastanawiam się czy zostawić tylko je, czy też jeszcze 3...

Opublikowano

nie ingeruj narazie w ilość samców- one same powinny dawać znać czy jest im za ciasno- gdy zacznie się przemoc w rodzinie wtedy zareaguj

Opublikowano
nie ingeruj narazie w ilość samców- one same powinny dawać znać czy jest im za ciasno- gdy zacznie się przemoc w rodzinie wtedy zareaguj

W ogóle jeśli nic się nie dzieje to nie redukuj. Redukcja jest potrzebna najczęściej w dwóch przypadkach - kiedy filtracja nie daje rady i kiedy wzrasta poziom agresji. Jeśli wszystko jest w porządku nie widzę sensu w dawaniu rybom pretekstu do walk.