Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Prefiltr - gąbka założona na rurę zasysającą wodę z akwa do kubełka. Musi być z dużymi oczkami, żeby nie obniżała za mocno przepływu.

Opublikowano
Musi być z dużymi oczkami, żeby nie obniżała za mocno przepływu.

tu bym polemizowal czy "musi".

osobiscie mam zalozony gesty prefiltr. dlaczego ?

poniewaz mniej syfu leci mi do kubla, kubelek mam na tyle mocny ze jak strace 40-50% przeplywu to nic sie nie stanie, a jak wszyscy wiemy w filtrze biologicznym nie chodzi o duzy przeplyw :wink:

Opublikowano

Rowniez jestem za drobna siatka w prefiltrach.

Ja dodatkowo umieszcza taka sama gesta gabke na gorze wkladow. Kubla nie plukalem z 1,5roku i jeszcze drugie tyle nie wyplucze.

Opublikowano

Ja uważam że musi. Wyjaśnię, dlaczego. Bo jeśli używasz kubła do napowietrzania poprzez ruch taflą wody, to przepływ jest ważny. Użyłemj skrótu myślowego - sorry :wink:

Opublikowano

Czyli rozumiem, że kubeł zasypuję ceramiką i na górę mogę dać warstę gąbki? A jaką dobrą ceramnikę polecacie? Możecie jakąś konkretną firmę podać i nazwę produktu?

Opublikowano

jako przeciwnik teorii mikroporów ;) mam cały kubeł zasypany NITRASem po 6zł za opakowanie, na wierzchu mam 5cm kawałek gąbki i prefiltr na wlocie

Opublikowano
Czyli rozumiem, że kubeł zasypuję ceramiką i na górę mogę dać warstę gąbki? A jaką dobrą ceramnikę polecacie? Możecie jakąś konkretną firmę podać i nazwę produktu?

Ja jeszcze z innej beczki, niz koledzy.

Tak filtry biologiczne, jak i media dobieraj pod PLANOWANA obsade.

Jesli Twoj zbiornik nie bedzie przerybiony, bedzie w nim OPTYMALNA (spr dyskusyjna) liczba ryb, bedziesz madrze karmil - filtr zasyp "zwykla " ceramika i pewnie bedzie wszytsko OK. Natomiast , jesli planujesz troszke wiecej ryb, Twoj filtr nie bedzie "pojemny" ja bralbym lepsza ceramike. Wszytsko zalezy od obsady Twojego zbiornika.

Opublikowano

Dzięki. A jeśli chodzi o podłoże i skały? Wiem, że większość z Was jest zwolennikiem żółtego piasku (popularny jest ten z Castoramy). A powiedzcie mi jakie zrobić tło i jakie skałki najlepiej włożyć do akwa? Chciałbym żeby i rybom było dobrze i żeby akwa ładnie sie prezentowało.