Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tylko jak bedzie wygladac kubeł koło akwa. wystarczy kaskada i wewneczny :D

Nie opowiada bzdur, bo ktoś to potem czyta takie głupoty będzie wcielał w życie. Jaka by musiała być kaskada, żeby weszło do niej tyle wkładu bio, co do wspomnianego kubła? no i jak by wtedy wyglądała :wink:

Opublikowano

tak jak i kubełek :), tylko tak dużych kaskad nie widziałem.

ale jeżeli przedmówca uważa że niewielka kaskada spełni w 100% rolę biologa -to raczej bardzo się myli.

Opublikowano

skoro tak

tylko jak bedzie wygladac kubeł koło akwa. wystarczy kaskada i wewneczny :D

Nie opowiada bzdur, bo ktoś to potem czyta takie głupoty będzie wcielał w życie. Jaka by musiała być kaskada, żeby weszło do niej tyle wkładu bio, co do wspomnianego kubła? no i jak by wtedy wyglądała :wink:

skoro tak podchodzisz do tematu to lepiej postawic filtr przelewowy bo do kubla nie wsadzisz tyle wkladu co do porzadnego przelewowego!!! lub zrobic sump bo jak otwory wywierci w bocznej lub tylnej scianie akwa to nie bedzie robil nic z blatem :)

bzdur nie opowiadam!!! zapraszam z testami pokaze akwa mojej dziewczyny 112L kaskada i wewnecznym z saulosi akwa ma dwa lata i wszystko gra :)

coraz czesciej widze na tym forum przesadzanie co do np. co do filtracji bo nie wspone o wielkosci akwa!!!!

znajomy ma 112 z pyszczakami od czterech lat ma wewnecznym szuta z duza gabka i tez wszystko gra ryby zdrowe.

nie przesadzajcie to jest tylko 112L w kotrym ma plywac 5szt ryb!!!!

Opublikowano
Do twojego akwa polecam model e 900 (będzie zapas), który jest dedykowany do akwa od 90l. Kubłek ma już wbudowany prefiltr

Ja tylko gwoli ścisłości. Posiadam ten kubełek JBLa i nijak nie widziałem wbudowanego prefiltra. Chociaż ja kupowałem go prawie dwa miesiące temu, więc teraz coś się mogło zmienić. Dokupiłem gąbkę od Fana2 i nawet udało mi się zmieścić wlocik za tłem.

Opublikowano

po co inwestować 200-ileś zł w kubeł i stawiać go w kuchni na blacie obok akwa??

nie łatwiej (i taniej) wrzucić do akwa jakąś mini pompkę, której zadaniem będzie pompowanie wody do szafki nad akwa (o ile taka jest nad), w której może znajdować się albo otwarte akwa z graitacyjnym spływem w dół (otwór lub przelew - koszt zbiorniczka max 20zł) lub zespół dwóch narurowych z wkładami sznurkowymi (koszt 60pln)

i tyle

jakby pompką był np atman 203 to przy tych narurowcach obeszłoby się bez drugiego wewnętrznego - wszystko byłoby ukryte - biologia i mechaniczny w szafce nad... przepływ regulowany zaworem... wymieniany jeden wkład co 2 tyg (koszt 4zł) drugi co 6 miesięcy i gra gitara

po co przepłacać?? :wink:

Opublikowano
Ja tylko gwoli ścisłości. Posiadam ten kubełek JBLa i nijak nie widziałem wbudowanego prefiltra.

W górnym koszyku są dwie gąbki po bokach przez które najpierw przepływa woda - to jest prefiltr. Ułatwieniem jest to że gąbki są na widoku i nie trzeba wyciągać wszystkich koszyków do czyszczenia okresowego prefiltrów.

http://www.jbl.de/factmanager/frame_page.php?action=show&PageMode=2&IdType=2&Id=611&linklabel=CristalProfi+e1500

Opublikowano
po co inwestować 200-ileś zł w kubeł i stawiać go w kuchni na blacie obok akwa??

nie łatwiej (i taniej) wrzucić do akwa jakąś mini pompkę, której zadaniem będzie pompowanie wody do szafki nad akwa (o ile taka jest nad), w której może znajdować się albo otwarte akwa z graitacyjnym spływem w dół (otwór lub przelew - koszt zbiorniczka max 20zł) lub zespół dwóch narurowych z wkładami sznurkowymi (koszt 60pln)

i tyle

jakby pompką był np atman 203 to przy tych narurowcach obeszłoby się bez drugiego wewnętrznego - wszystko byłoby ukryte - biologia i mechaniczny w szafce nad... przepływ regulowany zaworem... wymieniany jeden wkład co 2 tyg (koszt 4zł) drugi co 6 miesięcy i gra gitara

po co przepłacać?? :wink:

dobry pomysl :):D