Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To moze juz teraz ja odlaczyc od innych zeby sie nie meczyla tylko spokojnie w oddzielnym akwa donosila ikre i tam wypuscila mlode??

Opublikowano

nie rób tak, łatwiej donosi , choć nie jest to takie pewne, a będzie mieć problem z ponownym zaakceptowaniem w zbiorniku głównym.

Opublikowano

Nie wiem czy to mozliwe ale po 12 dniach moja samiczka w pyszczku ma juz nie ikre ale narybek!!!!

Widzialem jak maluchy sie w pysku gniota wiec szybka akcja kotnik zalalem woda z glownego baniaka wrzucilem piaseczek dwa kamienie filtr i grzalke i oczywiscie owa samiczke :)

Chyba nie chcecie wiedziec ile bylo klopotu z wylowieniem jej z baniaka. Moje akwa wyglada jak po sztormie a zeby kamienie ulozyc tak jak byly to nie ma szans nie mam pojecia jak ja to zrobilem wtedy ale teraz dopasowac ich do siebie nie moge ale nie o tym mial byc...

Pytanie brzmi kiedy mam wylowic samiczke?? Oczwywiscie wiem ze jak wyplyna mlode, ale skad mam wiedziec ze to juz wszystkie mlode wyplynely??

Opublikowano

bo jak zacznie je wypuszczać to wypuści wszystkie.

oczywiście pod wpływem stresu, gdy zaczniesz ingerować w akwarium, matka znów zacznie wyłapywać małe, więc kolejna "awanturka" przed tobą.

Po za tym samicę wyławia się tuż przed wypuszczeniem ryb aby łatwiej jej było powrócic do zbiornika głównego.

Opublikowano

zobaczylem ze jakies maluchy sie jej tam w pysku placza to pomyslalem ze to bedzie juz ale po nocy nic nie plywa tylko mamuska szaleje jakby sie dopiero plywac nauczyla. skad wiadomo ze np jutro wypusci mlode??

Opublikowano

nie ma żadnego sygnału.

gdy samica czuje się bezpieczna wypuszcza szybciej.

Gdy czuje zagrożenie trzyma najdłuzej jak potrafi.

Opublikowano

No wlasnie wiec w sumie jak sie zobaczy mlode w pyszczku to mozna odlowic sama w oddzielnym akwa z kryjowkami na pewno bedzie sie czula bezpieczniej niz w ogolnym gdzie samce ja wciaz ganiaja.

Opublikowano

tak tylko, że w kotniku popływa sobie spokojnie dwa tygodnie a potem znów na dłuższy okres musi wrócić do ogólnego - po długiej przerwie może mieć nie lada problemy z powrotem do stada.

Dlatego odławiamy samicę jak najpóźniej.