Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zabieram się za założenie Malawi, mam zamiar w nim hodować stadko labidochromis caeruleus 4+1, akwarium jak w temacie 80x35x35 niestey na większe nie mogę sobie pozwolić powodem jest ograniczone miejsce w pokoju, nie mam również miejsca na filtr zew. i tu moje pytanie czy wogóle jest do takiego akwarium taki filtr niezbędny czy wystarczy filtr wew. chcę kupić TETRA TEC IN800plus jego przezanczenie to wg. producenta 80-150l, jeszcze jedno pytanie czy wystarczy napowietrzanie z dyfuzora filtra czy będę musiał dokupić napowietrzacz wraz z kostką? dzikeuję za odpowiedźi.

Opublikowano

radzę zapomnieć o malawi w takim wypadku.

Nie wiem ile masz doświadczenia w akwarystyce, ale czym mniejsze akwarium to coraz trudniej utrzymać prawidłowe parametry.

Przy pysiach, bez biologa jest szalenie trudno jak nie niemożliwie.

Więc polecam na przykład barwniaki czerwonobrzuche - piękne rybki z charakterkiem.

Opublikowano
radzę zapomnieć o malawi w takim wypadku.

Nie wiem ile masz doświadczenia w akwarystyce, ale czym mniejsze akwarium to coraz trudniej utrzymać prawidłowe parametry.

Przy pysiach, bez biologa jest szalenie trudno jak nie niemożliwie.

Więc polecam na przykład barwniaki czerwonobrzuche - piękne rybki z charakterkiem.

Może padniesz i oburzy się wileu ludzi ale w chiwli obecnej mam Malawi w zbiorniku 50x30x30 mam w nim pseudotropheus saulosi 1+2 mam filtr wew. Aqua szut super mini 360, akwa działą od prawie 3miesięcy i jest ok parametry są stabilne, powróciłem do akwarystyki po kilkunastu latach, Saulosi będę oddawał znajomemu do większego akwarium, mają już ok 5-6cm, także nie będę już ich "męczył", wyczytałem na wielu forach min. na Waszym a teraz Naszym, ze zbiornik 80cm dł to minimum dla malawi, czyli jednak są ludie, którzy z powodzeniem hodują w takim zbiorniku kliku podopiecznych, także prosiłbym o odpowiedź czy filtr wew. wystarczy do takiego baniaka? I sparwa dyfuzora czy wystarczy?

Opublikowano

filtr wewnętzny wystarczy ale bez zewnętrznego bedzie bardzo ciężko utrzymać odpowiednie warunki.powiem szczerze że nie odważyłbym sie startować z takim akwa bez zewnętrznego no chyba że z 1 rybą.

Opublikowano
filtr wewnętzny wystarczy ale bez zewnętrznego bedzie bardzo ciężko utrzymać odpowiednie warunki.powiem szczerze że nie odważyłbym sie startować z takim akwa bez zewnętrznego no chyba że z 1 rybą.

A co byś polecił z filtrów zew. do takiego akwa (nie ukrywam, ze mam naprawdę mało miejsca), dzięki za odpowedź

Opublikowano

co do 50 cm -pozostawię to bez komentarza ;)

sam zresztą mówisz że masz dopiero młode ryby, co by było gdyby miały po 8 cm?

Co do drugiego akwa - wielu z nas mówi że akwarium 80 cm jest ok

Pamiętajk jednak że myślimy o 112l

ważna jest powierzchnia dna - a te akwa ma 80 cm na 40 cm.

na upartego może i będą te ryby w takim akwarium pływać - chociaż zastanawiam się dlaczego yelowki? rosna większe niz saulosi.

Po drugie poszukaj czegoś po sklepach z którego będziesz mógł wybrać sobie jakiegoś biologa.

Opublikowano

na upartego może i będą te ryby w takim akwarium pływać - chociaż zastanawiam się dlaczego yelowki? rosna większe niz saulosi.

Po drugie poszukaj czegoś po sklepach z którego będziesz mógł wybrać sobie jakiegoś biologa.

W sumie masz rację yelowki dorastają do większych rozmiarów niż, saulosi, musze to przemyśleć, ale jest to cenna uwaga

kubelek do takiego akwa? tetra 600..

imo ze wzgledow osczednosci mozna zalozyc kaskade np.szuta 500, zasyspac go ceramika ...

spokojnie da rade w takim akwa...

Dzięki za pomoc chyba się zdecyduję na Tetrę Tec EX 600, choć cena zaporowa, ale to "jednorazowy" wydatek, a ida świeta taże coś pieniędzy "spłynie" :P

prosze jeszcze o wskazówkę na temat napowietrzania czy deszczowina z Tetry 600 wystarczy?

slawekosw widzę, ze masz na oddanie iodotropheus sprengerae, też o nich myslełem do mojego akwa, rosną nie za duże.....

Opublikowano

uwierz mi ze cena tetry 600 nie jest cena zaporowa :wink: to cena na swieta :P

co do napowietrzania : po co ci deszczownia ? skierujesz wylot kubla badz wew na tafle wody, aby ja mielilo i masz problem z glowy ...po co sobie problemow dodawac ?

Opublikowano

zastanów się dobrze nad kupnem ex 600. może w przyszłosci będziesz chciał zmienic akwa na wieksze i tu może pojawic sie problem.ja kupiłbym ex 700.jest ok 20 zł droższy ale pociągnie 200l akwarium.