Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie z jakich katowników czy teowników czy profili metalowych zrobic stelaż do akwa 160/50/60. zlezy mi tez na tym by pod tym akwa weszło mi akwarium 120cm długie ??

Opublikowano

ja mam zrobiony z 3x3cm, scianka 2mm. Profil zamknięty. poprzeczki co 50cm. Przy takim materiale możesz położyć na stelażu ze cztery maluchy i nic się nie ma prawa stać :wink:

Opublikowano

ale mam jeszcze pytanie czy moze byc tak ze pod to akwa bedzie włożone akwa o długości 120cm czyli z przodu nie było by na długości 120cm poprzeczek z przodu bo z tył bym włożył czy to wytrzyma

Opublikowano

ale włożone jak??

jako dekoracyjne, czy sump?

bo sumpa możesz włożyć od boku wzdłuż i nie ma potrzeby ryzykowania z brakiem poprzeczki pionowej na tak długim odcinku...

przecież sumpa nie wyciągasz, a nawet gdy musisz, to odkręcasz ściankę boczną i "woala" :wink:

Opublikowano

Na nanoreef widziałem stelaż, gdzie odległość między podporami wynosiłą ok. 120 cm. Lecz stelaż był zrobiony z profili 20x50 mm i pod akwarium o szerokości 50 cm było umieszczonych 6 takich profili co 10 cm. Postawionych na krótszych bokach

Opublikowano

co myslicie? czy taki stelaz wytrzyma? orietuje sie kots moze jakies sa koszty (materiał) do zobienia go

szafkastelwp8.th.png

lub myslałem jeszcze nad szafka z płyty oczywiscie 1,8 podwójne płyty na poprzeczkach i na dole a górny blat z 1 płyty 1,8 plus na to blat kuchenny. z tym że tu bym zrobił miejce na akwa 100cm

szafkaplytafa6.th.png

do gory stoi akwa 160/50/60 480l a na dole na steleżu miało by stanac 110/50/45 247L a szafce 100/50/45 225L

Opublikowano

co do stelaża - wytrzyma w zależności jakie profile użyjesz:) powiedz jakie planujesz. (ja bym dał dwuteowniki 100 i wszystko by sie na tym postawiło:)

co do szafki - może i wytrzyma, ale ja bałbym się zostawiać taką długość bez podpory... z drugiej strony to tylko metr a nie 2 nie?

Opublikowano

myslałem o takich katownikach 3cm na 3cm.

myslałem jeszcze nad tym ze przy tej z plyty z przodu gdzie nie bedzie podpory włożyć pod blatem jakis katownik by wzmocnic. zaznaczyłem czerwona linia

szafkaplytamn3.th.png

Opublikowano

jeśli chodzi o kątownik do wzmocnienia konstrukcji szafki - to ja osobiście dałbym go na całej długości jak już...

mimo, że mam akwa na szafce drewnianej, chyba przyszłościowo wolałbym stawiać na stelażu. I tak rozwiązać projekt, żeby można było go rozbudowywać.

co się tyczy kątowników - na moje bez problemu wytrzymają.. ale inni mają większe doświadczenie w budowie konstrukcji spawanych. teoretyzując - osobiście użyłbym profili zamkniętych 30 x 30 x 2 /3

ps. na Twoim miejscu jeśli zdecydowałbym się na stelaż to stawiałbym 200 x 60 x 50...