Skocz do zawartości

Wylaczacie kubelki na czas karmienia?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nigdy nie wyłączam filtrów podczas karmienia, chociaż filtr wewnętrzny robi trochę młynek, ale ryby juz sie przyzwyczaiły do tego i wiedza jak wędruje pokarm po akwarium i zanim podążają tak wiec praktycznie wszystko zjadają. Filtry wyłączam tylko podczas czyszczenia

• 1 rok później...
Opublikowano

przepraszam, ze odkopalem temat ale mam dylemat i moze ktos go rozwiaze.

kupilem kubel fluval 205 , do tego planuje filtr mech szuta w moim 112l.

kubelek ma byc ma pracowac na deszczowni skierowanej wzdluz tafli wody w akwarium

planuje zakup malych saulosi (2-3cm) - czy prad wody przy powierzchni nie bedzie jednak zbyt duzy, aby rybki mogly sobie poradzic ze zjedzemniem czegokolwiek? w tym przypadku wydaje sie ze bez wylaczania filtrow moze sie nie obyc... no chyba ze jestem w bledzie to niech mnie ktos uswiadomi.

Opublikowano

Jak już będziesz miał sauloski zobaczysz co wyczyniają i jak żywiołowo stratują do pokarmu - to sam się przekonasz, że wyłączać filtra nie trzeba – jeśli nawet nie wyłapią wszystkiego z powierzchni to w trakcie tonięcia wszamają :) Tylko nie przesadzaj z ilością!

U mnie dodatkowo przez długi okres ryby wyłączenie filtrów odbierały jako jakiś sygnał „zagrożenia”. W każdym razie jak tylko filtry przestały chodzić wszystkie ryby czmychały do kryjówek.

Opublikowano

poradzą sobie bez problemu. Deszczownia nie daje aż takiego ciągu, wręcz przeciwnie. Ryby dadzą sobie radę, a zwłaszcza saulosi, które żeruja na kamienistych brzegach i tańcza w wodzie przy dużej fali. prąd wody i fale to cos co pyszczaki lubia. Będa sobie ganiać za żarciem i ćwiczyć płetwy.

Kot.