Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie to szczęście, że nasi malawiści wskazują na większe szkła jako minimum przykładowo 240 litrów Szkoda tylko, że często nie mają tam 12-14 ryb, które odpowiadałyby tym 6 w 112tce, tylko nieprzebrana rzesze ryb. Cieszy mnie, że nawet osoby, które nie mają pyszczaków tak radykalnie ukrócają bezsensowne gdybanie :D. Moze wyjśc z tego samo dobro jeli konsekwentnie będą się tego trzymać w czasie przygody z Malawi. Zasada jest jedna czym większy baniak tym lepiej.

Opublikowano

Harisimi, póki co rzeczywiście nie mam pyszczaków, ponieważ na tą chwilę posiadam akwarium takie jak wyżej napisałem. Czekam na wybudowanie domu a tam już będzie czekało moje 1200l, które grzeje w garażu...a póki co zachwycam się wielkopłetwami i pilnie obserwuję Wasze poczynania na forum

Opublikowano

1/ Przypominam tytuł wątku: "Ankieta, najmniejsze malawi"

2/ Fajne są rozmowy o akwariach 1200l i o męczeniu zwierząt w akwariach mniejszych niż 240l. A potem stwierdzenia, że można w mniejszych, ale dobrze, że ktoś ma dobre serce.

3/ Dla większości akwarystów to i tak science fiction. Dlaczego posiadacze 112l muszą wysłuchiwać, że „męczą zwierzęta”? Można przecież ograniczyć się do stwierdzenia, że ktoś uważa, że 240l to minimum.

4/ Problemy z „akwarystycznym dobrym sercem” widzę zupełnie gdzie indziej, niż w trzymaniu haremu saulosi lub rdzawych w 112l. Nikogo nie atakuję, ale niech każdy sam sobie odpowie na to pytanie.

PS. W wywodzie nie jest istotny dobór słów, chodzi o tzw. wydźwięk.

• Dziękuję 4
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam. Ja mam 106l 75x40x35h jako moje totalne minimum 1+3 Saulosi i uważam że z takim zbiornikiem można spokojnie wystartowac. Warto wziąć pod uwagę że początkujący malawista ma obawy co do dużych baniakow z racji Np. miejsca, potrzebnego sprzętu, kasy na to wszystko, itp. Ale moim skromnym zdaniem to minimum które mam zwiększa się z czasem samo i teraz jako minimum dałbym 200l. Rybcie rosną a wraz z nimi apetyt na większe szkło no i właśnie to przysłowiowe minimum także rośnie więc po co twardo ustalać to "minimum"? Mówią że w małym zbiorniku trudno o stabilność i tu racja ale jak w małym ktoś ogarnie to później w większym nie ma już takich problemów. Możecie się ze mną nie zgodzić bo to tylko moje zdanie :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jako początkujący ze 125 litrowym akwarium uważam ze 81x36x50 jest ok , jednak wydaje mi się że jeśli dołożyć  10 cm długości zamiast wysokości byłoby wiele lepiej. Więcej miejsca do pływania :D

Także 112 l pewnie ok z odpowiednia długością