Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w tytule jestem na ukończeniu budowy zbiornika do szczęścia brakuje mi tylko szkła więc przyszedł czas do rozważań nad obsadą . Nie zależy mi na maxymalnym wykorzystaniu możliwości zbiornika nie ma być minimalizm max trzy gatunki chociaż bardziej skłaniam się do dwóch.Zależy mi aby w zbiorniku był względny spokój chcę swoim pyśkom stworzyć po prostu jak najbardziej komfortowe warunki wstępnie wybrałem następujące gatunki:

idotropheus sprengerae

labidochromis sp perlmut

pseudotropheus acei

pseudotropheus msobo

labidochromis zebroides

melanochromis dialeptos

tu zwracam się do szanownego grona forumowiczów co wybrać jestem gotowy też na inne propozycje

Opublikowano

w takim zbiorniku fajnie juz można wybrać:

IMHO dwa gatunki dadzą radę i będą czuły się jak na salonach, w takim wypadku przy mniejszej agresywności masz duzą szansę na więcej niż po jednym samcu.

Ja jednak zaproponował bym Ci

Ps. Acei - jako podstawę bo to IMHO jedne z najfajniejszych pysiów

Ps. Msobo - bo to jeden z najpiękniejszych - ale już zamawiaj bo troszkę się na nie czeka

I. sprengerae - bo do niebieskiego, granatowego będzie kolejny niepowtarzalny kolor w akwarium

W takiej obsadzie powinno być spokojnie i bardzo kolorowo a co najważniejsze ciekawie.

Opublikowano

czyli kupić po 10 i czekać co los ześle tylko ze ja raczej skłaniał bym się do dwóch gatunków bo niechce mieć dylematów takich jak romekjagoda

Opublikowano

Zbiornik jak w temacie...

...ta informacja :wink:

Nie zależy mi na maxymalnym wykorzystaniu możliwości zbiornika nie ma być minimalizm max trzy gatunki chociaż bardziej skłaniam się do dwóch.

w połączeniu z tą... :P

Zależy mi aby w zbiorniku był względny spokój chcę swoim pyśkom stworzyć po prostu jak najbardziej komfortowe warunki

...sugestią poniżej...

chociaż myślałem o pawiach jako dopełnieniu

...oraz takim oczekiwaniem :P

tu zwracam się do szanownego grona forumowiczów co wybrać jestem gotowy też na inne propozycje

w rezultacie daje piękną nonmbunę :P

przykłady (akurat zacznę od podobnego do mojego - linczujcie):

Aulonocara hueseri 4(5)+5

dowolny lethrinops (ja mam marginatusa) 4+5

copadichromis virginalis

aulonocara stuartgranti (lub inna z tych mniejszych)

+ lethrinops (ale niekoniecznie dodatkowo, w razie dodania mniej samców z każdego gatunku)

wspomniany copadichromis

z electrą (ciekawe zachowania, ale poszukaj dobrych zdjęć, żeby zobaczyć piękno tej ryby)

(te dwa gatunki na różny rozklad pionowy w zbiorniku - pierwszy toń, drugi dno)

to tak na szybko... (ból zęba uniemożliwia mi sen :roll: )

ja mam tą pierwszą obsadę i to jak zaczeły się wybarwiać samce aulon poprostu rozłożyło mnie na łopatki w porównaniu z mbuną, którą miałem...

a trzymanie ich w takich proporcjach jest możliwe i daje pięknie wybarwione stado, wiele ciekawych zachowań i napewno nie akwarium "z szarymi rybami" (częsty jest taki stereopty o nonmbunie)

powodzenia w wyborze - bo aż się prosisz o ugoszczenie nonmbuny :P

oto kilka zdjęć, żeby zmącić Ci w głowie: :P

http://album.klub-malawi.pl/v/Ryby/Aulonocara/hueseri/A-hueseri-samiec1.jpg.html ten jest marsa, ale u siebie do hqi dodałem malutka niebieską świetlówkę i niebieski na głowie jest głębszy i pełniejszy niż na tych fotach - będą i moje, jak się ogarnę ze sprzętem fotograficznym :wink:

http://www.photostor.com/Blair/lethrinops-- tutaj przykład, moje się jeszcze nie zaczęły wybarwiać, za to rosną szybciej od aulon, ale widziałem na żywo ojca moich potworków i bez wahania nabyłem ten gatunek (moje zakupy ograniczyły się do wejścia, zakochania się, zakupu - w tamtym momencie zapomniałem na moment o forum :P )

http://album.klub-malawi.pl/v/Ryby/Copadichromis/virginalis/C_sp_virginalis_gold-samiec.jpg.html tego sam rozważam jako trzeci gatunek, po tym jak mars załączył niedawno zdjęcie do albumu (albo ja je niedawno zobaczyłem) - piękny brąz z żółtym grzebieniem... i nie rośnie do kosmicznych 20cm jak więksi bracia, osiąga 12-13 (samice 10cm)

tutaj bardziej ogólnie - placidochromis electra sam szedlem z myślą o nim, ale na miejscu wygrały inne - życie

Opublikowano

oooooooo mój boże makok nie wiem czy kojarzysz motyw przewodni z top gun Berlin - Take my breath away - tak ja się teraz czuje obsadę którą mi podałeś powaliła mnie na kolana i teraz mam ból głowy na co się zdecydować ale cóż takie życie

a co do obsady dobrze rozumiem tyle samo samców co samic

Opublikowano

hehhe wiedziałem :lol:

a tak na poważnie, to jeśli weźmiesz dwa gatunki (spokojna aulonka z tych małych, spokojny drugi mały) to utrzymasz nonmbunę w takich stadach w tym akwa...

ja docelowo chciałem utrzymać (jak samce pozwolą):

5+5 hueseri

3+5 lethrinops (bo jest nieco większy)

ale jeśli zdecydowałbym się na ten trzeci gatunek, to docelowo spróbuję z max

3+4 hueseri

3+4 copadichromis (tutaj nie wiem czy samce się zgodzą - najmniej o nich wiem)

1(3)+4 lethrino (z powyższych najmniej mi się podoba... - 3 samce gdy powyższy nie pozwoli się trzymać w stadzie)

jedno jest pewne - jeszcze dużo wyborów przed Tobą :P