Jump to content

wzmozony rozwoj glonow pod niebieska swietlowka...?

Recommended Posts

Posted

powiem szczerze ze nie zauwazylem tego efektu u siebie ;] ale slyszalem wiele opini na ten temat, ze niebieskie swiatelko wspomaga rozwoj glonow

tak samo swiatło słoneczne u mnie swieci cały czas bezpośrednio na szybe baniaczka i tez tego nie widac zeby glonow przybywalo ;]

Posted

tak samo swiatło słoneczne u mnie swieci cały czas bezpośrednio na szybe baniaczka i tez tego nie widac zeby glonow przybywalo ;]

Z pewnoscia to prawda, u mnei glony rosnal jak oszalale, wlasnie przez to, ze przez przednia szybę wpada sloneczko Okrzemki, zielenice po miesiacu !!!)

Posted

Z pewnoscia to prawda, u mnei glony rosnal jak oszalale, wlasnie przez to, ze przez przednia szybę wpada sloneczko Okrzemki, zielenice po miesiacu !!!)

widzisz... a u mnie na baniak słońce świeci ok. 4-5 godzin i glonów nie widać wcale. Też mam niebieską świetlówkę w akwarium :)

Posted

Mam w jednym ze zbiornikow miejsce na 4 swietlowki 120 (36W).

Na poczatku swiecily wszystkie (2 zwykle Philps-y i 2 Narva Oceanic Nature) i nie moglem opedzic sie od zielenic. Zredukowalem ilosc do 3, zmieniajac 2 zwykle na Sylvania Daylight. Ale bylo tak 'żółto' w akwa - wiec zrobilem totalna zmiane - Narva Oceanic Nature z frontu i 2 Narva Oceanic Blue z tylu.

Zielenic nie mam, ale za to mam fantasyczne (to moja subiektywna ocena) ciemoczerwono-brazowe 'łaki' z krasnorostow porastajace otoczaki.

I nieskromnie przyznam, ze otrzymalem od moje 'rybci' (czytaj zony) pochwale. Bardzo jej przypadl do gustu wyglad tego akwa a zwlaszcza widok 'łąk falujacych pod wpywam ruchu wody'. Pochwala tym cenna, bo 'rybcia' jest plastykiem. :wink:

Czyli jak w temacie - u mnie mam "wzmozony rozwoj glonow pod niebieska swietlowka" :)

Posted

hmm... sądzę, że porost glonów nie zależy tylko od rodzaju świetlówek czy nasłonecznienia akwarium. Jednemu rosną, a drugiemu nie... wydaje mi się, że na to wszystko ma wpływ wiele czynników: filtracja, woda, kamienie, słońce, świetlówki itd. itp.

...bo przecież nie raz mogliśmy przeczytać, że ktoś ma podobnie albo nawet identycznie zrobione akwarium, a jemu glony nie chcą rosnąć.

Posted

Hmm :

1) Akwa w miejscu gdzie wpadaja promiemie slonca( przenies swoja tone wody gdzies pod okno :wink: )

2) Dobre oświetlenie

3) Moze nalej odzywki dla roslin- pisze calkiem serio

4) Pomieszaj, wstaw do lodowki i gotowe, oto moj przepis :lol:

Posted

Słonko operuje 4-5 godzin dzienie na przednią szybę:)

Nie wiem czy gro luxy które świecą u mnie nie hamują wzrostu glonów?

Aha planuję wymianę światła i kombinuję co by tutaj dać , tzn jakie źródło.

W grę wchodzą świetlówki T5 lub HQI ale przy tym ostatnim boję się dużego parowania :?