Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Deni diy startuje się wsypując np. łyżeczkę cukru, więc może taki cukier co jakiś czas starczy zamiast tracić kasę na firmowe pożywki?

to wszystko sa półśrodki, firmowe pożywki uwalniają się - sa zużywane stopniowo zapeniając stała ilosć pożywki która zapenia równowagę w pracujacym systemie. W ododatku nawet w tym przupadku firmy zalecają zastosowanie elektroniki pomiarowej, aby wszystko grało na 100%

Wsypując co jakiś czas zwykły cukier powodujesz ze zaraz po wsypaniu jest też pożywki dużo za dużo a po jakims czasie duzo za mało. Oprócz tego cukier spożywczy jest cukrem złożonym i jak już chcemy użyc cukru w DIY w filtrze własnej konstrukcji i nie tylko na start ale dożywiać bakterie stale a nie staać nas na np denibals to dużo lepiej niż zwykły cukier spisuje się glukoza a dokładnie jej wersja szpitalna tzw roztwór do wlewu dożylnego Glucosum 5%, która dodajemy do akwarium codziennie - problem w tym iz nie ma opracowań co do ilości dawkowania wiec trzeba to robić raczej na "oko" niestety. Dlatego bardziej polecam zastosowanie NitrateMinus który działa równeiz jako pożywka, a cena jest dość atrakcyjna

Opublikowano
Deni diy startuje się wsypując np. łyżeczkę cukru, więc może taki cukier co jakiś czas starczy zamiast tracić kasę na firmowe pożywki?

to wszystko sa półśrodki, firmowe pożywki uwalniają się - sa zużywane stopniowo zapeniając stała ilosć pożywki która zapenia równowagę w pracujacym systemie. W ododatku nawet w tym przupadku firmy zalecają zastosowanie elektroniki pomiarowej, aby wszystko grało na 100%

Wsypując co jakiś czas zwykły cukier powodujesz ze zaraz po wsypaniu jest też pożywki dużo za dużo a po jakims czasie duzo za mało. Oprócz tego cukier spożywczy jest cukrem złożonym i jak już chcemy użyc cukru w DIY w filtrze własnej konstrukcji i nie tylko na start ale dożywiać bakterie stale a nie staać nas na np denibals to dużo lepiej niż zwykły cukier spisuje się glukoza a dokładnie jej wersja szpitalna tzw roztwór do wlewu dożylnego Glucosum 5%, która dodajemy do akwarium codziennie - problem w tym iz nie ma opracowań co do ilości dawkowania wiec trzeba to robić raczej na "oko" niestety. Dlatego bardziej polecam zastosowanie NitrateMinus który działa równeiz jako pożywka, a cena jest dość atrakcyjna

glukoza i dextroza dostepna w sklepach z odzywkami wiem bo sam kupowalem :) tyle ze w proszku rozpuszczalnym

Opublikowano
Nie musi być w sumpie... Ja miałem go obok akwarium przez dłuuuugi czas i wszystko było ok. ...

.....No i zastanawiam się czy te denibale to nei jest zwykły chwyt marketingowy, za jaki uważam te całe specyfiki odżywcze. W końcu w deni DIY nic takiego się nie używa, a wszystko działa.

No to jak sprawdziłes "organoleptycznie" to fajnie, bo jednak nie każdy ma sump wiec nieraz możliwosć podłączenia "zewnętrznego" bezcenna

Mati deni DIY działa owszem bo zawsze cos do "żarcia" wezmie z wody bakterje denitryfikacyjne nie samym NO3 żyja one z NO3 tylko pobieraja tlen a żarcie potzrebują i tak i tak. Nawet tego DIY zasil pożywką [pamietas zjak kombinowałem z bolsem i glukozą] i idzie duuuużo lepiej, tak samo jak zastosujesz NitrateMinus który przetestwałem na prawo i lewo we wszystkich baniakach robiąc pomiary itd i mimo ze tez jestem przeciwnikiem chemii to akórat ten preparat jest godny polecenia. Tych denibals nie testowałem wiec nie wiem na ile w tym marketingowego bełkotu, ale jedno jest pewne że z pozywką mozna osiągnąć duzo lepsze wyniki niz bez

Owszem, co nie znaczy, ze nie da się osiągnąć zadowalających wyników bez drogich cudów techniki.

Opublikowano

Owszem, co nie znaczy, ze nie da się osiągnąć zadowalających wyników bez drogich cudów techniki.

No włąsnie o tym piszę Mati :wink:

Glukoza poza tym iż wersja kroplówkowa którą podałem powyzej jest trudnawa do zdobycia [recepta] jest taniutka tak samo NitrateMinus jedno opakowanie chyba z 16 zł i starczy na mniej wiecej 80 litrów wody na rok wiec to rzaden pieniądz w porównaniu z setkami złotych na denibals