Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tym piaskiem to bardzo nieudany pomysł.. przecież to izolator a nam właśnie chodzi o jak najmniejsze straty...

A co do wyłączania... to tylko grzałki zawsze wyłączam (o ile są wogóle włączone)... nawet jak gąbki z filtra zdejmę to nie wyłączam filtrów... niech młócą pożądnie wodę na czas podmiany... większa szansa wywalenia brudu ;D

A w małym akwa niczego nie wyłączam...

Chociaż perzyznam się, że w ciągu 3 lat wykończyłem ze 3 grzałki... w tym 2 zwykłe szklane i jedną z termostatem...

Ale nie ma to jak nie wyłączyć grzałki robiąc 50% podmiany wody (w 40cm wysokośi akwa ;-)))

Opublikowano

a ja jak robię samą podmianę - bez mycia tylnej szyby - to wyłączam tylko pompę na czas zamiany węża z powrotnego na "ten do kanalizy" :P

a jak mam włożyć rękę do wody to tylko grzałka off

nie popadajmy w paranoje - padły kiedyś komuś ryby od porażenia prądem? czy to jest częste zjawisko?

dla wybitnych paranoików: tunze ma pompy i osprzęt na 12V - tylko trochę drogawe jakby :P

Opublikowano
ja tam z pradem mam przykre doswiadczenia i jak grzebie w akwa to wszystko OFF poza kublem :mrgreen:

i tak powinno być zawsze

Hehe , a co za różnica czy porazi Cię w razie przebicia kubełek , grzałka , czy pompa cyrkulacyjna?

To tak jakby Ci żona powiedziała , że jest prawie w ciąży i prawie z Tobą :mrgreen:

Najlepszym zabezpieczeniem jest oddzielny obwód elektryczny dla akwarium z zabezpieczeniem zwarciowym , oraz różnicowo-prądowym , lub w ogóle stosowanie urządzeń na napięcie bezpieczne i to jeszcze na sieciach PELV lub FELV :D

Opublikowano
e no Mati :P kto wyłącza wszystko aby robić podmianki itp ?

no chyba że mowimy o dłubaniu np w kubełku przy instalacji elektrycznej. \

Ja podczas prac porządkowych niczego nie wyłączam.

P.S.

No i myślę że nie zrozumiałem żartu Mateusza

Nikt :?: Ja chyba nigdy nic nie wyłączyłem, ale robiłem to na własne ryzyko i niech nikt nie ma do nikogo pretensji, jak się z lekka podsmaży ;) .

Opublikowano

Właśnie o tym mówię że nie zrozumiałem tego co piszesz :)

czy wyłączasz czy nie :)

dlatego byłem lekko "wsztrząśnięty-zmieszany:)

Po drugie słyszalem już że komuś coś wpadło do akwarium, że mu je pękło, że wiele rzeczy - ale kogo spośród tylu ludzi co tu jest pokopał prąd w akwarium gdy coś tam w nim mieszał?