Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów i forumowiczów , niedawno bo miesiąc temu wystartowałem z moim wymarzonym malawi, i mój problem to w/g mnie mam słaby przepływ w JBL 500 , na początku to dawał jak z kranu a teraz tak z połowę zdechło, dość intensywnie (tzn w miare jak mam czas) czytam to wspaniałe forum i kombinuje z moim akwa to wte to wewte oczywiście tak żeby jak najmniej ucierpiały moje pyszczki (stres) no i ostatnio aby poprawić przepływ tak sobie wymyśliłem wymienię tę pierwszą warstwę od góry tę watę bo może się przytkała no i szybka akcja ale niewiele pomogło a może nawet wcale a co gorsza jak wystartował filtr po włączeniu to walnęło z niego tyle jakiegoś syfu białego jakieś paprochy itp. myślę cały czas nad zasypaniem filterka samą ceramiką i założeniu prefiltra bo JBL jest w tej chwili standardowy (gąbki, ceramika, biobale) ... doradzcie co robić

Opublikowano

a co tu doradzać - dlatego tyle tu trąbimy o zkładaniu prefiltrów na kubły - aby w środku sie nie syfiły, tylko prefiltr co tydzień dokładnie wypłukac i już

zwłaszcza na poczatku akwarystycznej drogi to za duzo sie sypie pokarmów itd więc zpchac kubełek to nie sztuka

czyli delikatnie przepłucz media w kuble w wodzie z akwa, gabki możes zzostawić ale te wszytskie watoliny, włukniny itd to wywal a jak miejsce się zrobi to dosyp ceramiki, na zasys prefiltr i jazda

Opublikowano

ok, powiedz mi jeszcze czy mogę parę dni poczekać np. do czwartku czy czas ma znaczenie w przypadku tego słabego przepływu czy zrobić to jak najszybciej ?

ps. wyjaśnię żeby ktoś nie powiedział że zadaje głupie pytania ... po prostu w czwartki podmieniam wodę bo u mnie w mieście wtedy jest najlepsza woda do podmian ...

Opublikowano

w przypadku filtracji biologicznej przepływ jest parametrem mniej waznym więc nie działaj pochopnie tylko spokojnie, przygotuj sobie wszystko, łacznie z wodą :wink:

tak na marginesie czy to jest jedyny filtr w Twoim akwa ?

bo jesli tak to przydałby się drugi jak tego chcesz przeznaczyć na biologa, jak das zprefiltr to tez przepływ bedzie ciut przytłumiony zwłaszca jak się przybrudzi, ale jak pisałem w biologu to mniej o przepływ chodzi a prefiltr dajemy aby nie brudzic złoża i aby tego brudu tam nie magazynować i aby nie tzreba było za często do kubła zaglądać.

Opublikowano

ok, tak zrobię , a co do filtra to mam jeszcze dwa wewnętrzne jeden to pompa 900 l/h + gąbka a drugi to UNIFILTER UV1000

dzięki za info jutro u mnie giełda to kupie trochę ceramiki i coś na prefiltr

Opublikowano
  galaxy napisał(a):
ok, tak zrobię , a co do filtra to mam jeszcze dwa wewnętrzne jeden to pompa 900 l/h + gąbka a drugi to UNIFILTER UV1000

dzięki za info jutro u mnie giełda to kupie trochę ceramiki i coś na prefiltr

nie trochę tylko wal po "dach" ;) prefiltr obowiązkowo, aby ustrzec się przed takimi niespodziankami jak obecnie, napisz jeszcze jakie masz akwarium? bo te filtry wewnętrzne jakoś mi nie pasują szczególnie ten unifilter.

Opublikowano
  slawekosw napisał(a):

Yaro jak to ci nie pasuja skoro jeszcze nie wiemy jakie kolega ma akwa :mrgreen:

bo to taki filtr który nie podoba mi się w każdym akwarium :P

Opublikowano
  yaro napisał(a):

bo to taki filtr który nie podoba mi się w każdym akwarium :P

eee do dużego kotnika to moż ebyć całkiem dobry produkt :wink: a i w 112 l tez obleci

galaxy napisał(a):
mam 150x50x50 ... i fakt niezbyt jestem zadowolony z tego UNI ale co mam zrobić jak już kupiłem

no to faktcznie te dwa filtry do takiego akwa to szału nie ma