Skocz do zawartości

saulosi i reakcja na czerwony kolor i pytanie o nowego saulo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

moze wiecie czy saulosi lub inne gatunki pyszczakow reaguja na czerwony kolor?

mam u siebie zwykly szklany termometr z czerwona koncowką.

i zauwazylem ze saulosi bardzo czesto skubia ten temometr, patrza sie dziwnie na niego, przez to czesto termometr spada i pozniej plywa na powierzchni.

To nie galeria lecz forum - pozatym zdjęcie jest słabej jakoscia i tak nie wnosi nic do dyskusji bo problem opisałeś dokładnie

Fotke usuwam

MarS

drugie pytanko

dokupilem do siebie 2 male saulosi, wiem ze tak sie nie pownno robic, ale jednego saulosi stracilem i chcialem uzupelnic obsade.

stare saulosi mieszkaja u mnie 1 miesiac, i sa okolo 2-3 razy wieksze od nowego saulosi.

zauwayzlem ze ten maly nowy saulosi jest caly czas przeganiany, prawie przez wszystkie ryby. pomimo tego jest bardzo zywy, nie chowa sie, pobiera pokarm, wszedzie plywa. ale boje sie o niego ze kiedys nie ucieknie przed 2-3 razy wieksza rybą. i tak wpadlem na pomysl zeby go moze do kotnika wsadzic na pare tygodni czy miesiac. moze wtedy podrosnie i nie beda go tak wszyscy ganiali. co o tym myslicie?

pozdr

Opublikowano

w żadnym wypadku - już ją wpuściłeś i ryba musi swoje przejść, ciekaw jestem jak wpuszczałeś tą rybę i kiedy, chowanie jej w kotniku spowoduje że gdy drugi raz ją wpuścisz będzie jeszcze gorzej, łatwiej się przystosowac młodym rybom niż dojrzałym. Swoje przejdzie ale patrząc na to co piszesz nie jest z nia tak źle, a wręcz standartowo.

Opublikowano
Jeśli skubią Ci w termometr musisz go jakoś lepiej zabezpieczyć. Gdy troche podrosną nie będą mialy problemu ze zbiciem go uderzając o szybe.

u mnie tez sie braly za niego ... schowalem go za kominem w tle Cr i tak go znalazly i zrzucily :roll:

na szczescie nie rozbily :wink: