Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

1. powiedzcie mi czy prefiltr do tetry ex1200 ( czytalem ze dobrze sie nadaje gabka z fan3) lepiej zalozyc na koszyk , pod koszyk, czy calkiem sciagnac koszyk i zalozyc na samą rurę?

2. rozumiem ze najlepiej czyscic prefiltr przy kazdej podmianie wody, i tu pytanie czy jest obojetne w jakiej wodzie czyszcze prefiltr, czy w wodzie z podmiany czy z kranu?

pozdrawiam

Opublikowano

No z tego co doczytałem to o prefiltr nie musisz dbać do czysta z nim pod wodą bieżącą.

Czyścić go gdy zauważysz iż jest brudny.

Możesz nałożyć na ten koszyk myślę iż będzie to bez różnicy.

Opublikowano

prefiltr czyscimy optymalnie przy cotygodniowej pielegnacji zbiornika, lub czesciej jezeli stwierdzisz diametralny spadek przeplywu. co do gabki.. ja mam gesta, zeby mi nic do kubelka nie wlatywalo...czyszcze ja co tydzien-dwaz, a kubelek po pol roku czysciutki :D

Opublikowano

Ja dzisiaj zakupiłem gąbkę od Fan 1 lecz mi to wygląda jak sito do budowy hehe za duże oczka ma :)

trzeba poszukać czegoś innego.....ale

Na gołą rurkę....ja bym jeszcze proponował wiertełkiem małym porobić więcej dziurek by zasysało całą powierzchnią gąbki.Tak uważam ja :)

Opublikowano

Na gołą rurkę....ja bym jeszcze proponował wiertełkiem małym porobić więcej dziurek by zasysało całą powierzchnią gąbki.Tak uważam ja :)

dlatego możena z powodzeniem zostawic koszyk jęsli gąbka go szczelnie zakryje

Opublikowano

Witam

Ja w akwa z żółwiem testuję taki prefiltr http://allegro.pl/item494407650_pojemni ... 50_fa.html

Jest to obudowa od filtra wew turbo 550. Niedługo zakładam pre-filtr na rurowy do malawi z obudowy filtra wody. Odnośnie obecnego. Wiadomo, że żółw musi spróbować wszystkiego co jest w akwa, więc sama gąbka niestety znikała w oczach a jej części pływały po akwa :) W środku mam gąbkę cienką aby zatrzymać brudy, a fluval 205 jest cały zasypany ceramiką. Przepływ nie zmniejszył a qbełek jest czysty.

Opublikowano
Yy, trzymasz zlowia w malawi?:)

a co .. wiemy ze w malawi sa krokodyle i hipopotamu i kraby nawet, copradwa o żółwieu nie słyszałem ale człowiek sie uczy całe zycie :wink: może to jakiś malawijski zółw :shock: ja się zaciekawiłem ..... :wink: