Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie dlatego robi się pokrywy samemu , by były bardziej funkcjonalne :) Tzn ja tak uważam i sam tez zrobiłem. http://forum.klub-malawi.pl/pokrywa-diy-akwa-300-l-t21910.html. Nie odbierz mojego komentarza negatywnie.Tylko chodzi mi o to że czasem trzeba podkleić pokrywę uszczelką gdy woda się wydostaje i spływa po szybach , a wtedy leży ona cały czas na akwa można pracować w akwa kiedy się chce nie zdejmując jej.

[300] Malawi

Opublikowano

a jeżeli chodzi o taka pokrywę to ok ;)

tylko mi zależało żeby była jak najcieńsza i dlatego plexi 2 mm

a ja pozbyłem sie problemu wyciekania wody z pokrywy na szybę...

mianowicie żadnych uszczelek, żeby można było w razie czego ściągnąć szybko pokrywę i ją założyć , zrobiłem mały rand w koło pokrywy od środka zostawiając 0,5 cm odstępu :D

woda która sie skrapla na pokrywie dolatuje do rantu i sie skrapla z powrotem do akwa :)

Opublikowano

Ładna obudowa Piter88.

Jak bym robił kolejną obudowę z pleksy to zrobił bym ją pod lekkim kątem aby woda skroplona spływała z obudowy. Obecnie pokrywa jest płasko i zawsze podczas zdejmowania wiszą skropliny.;)

Opublikowano

oczywiście przesyłam zdj tego rantu, niestety dopiero rant kleiłem jak ciekło po szybie wtedy to wymyśliłem i sie udało, i jest zrobiony z ćwierćwałka i trochę mało estetycznie to wygląda. ale to ma nie wyglądać tylko być funkcjonalne i spełniać swoje zadanie;) .

tak jak sie ściąga pokrywę zawsze są krople wody od np napowietrzenia filtra.

pokrywa jest z małym otworem ponieważ akwa jest wkute w ścianie i nie ma miejsca na wielkie otwory.

post-14581-14695716201972_thumb.jpg