Guban88 Opublikowano 26 Stycznia 2014 #21 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Właśnie dlatego robi się pokrywy samemu , by były bardziej funkcjonalne Tzn ja tak uważam i sam tez zrobiłem. http://forum.klub-malawi.pl/pokrywa-diy-akwa-300-l-t21910.html. Nie odbierz mojego komentarza negatywnie.Tylko chodzi mi o to że czasem trzeba podkleić pokrywę uszczelką gdy woda się wydostaje i spływa po szybach , a wtedy leży ona cały czas na akwa można pracować w akwa kiedy się chce nie zdejmując jej. [300] Malawi
Piter88 Opublikowano 27 Stycznia 2014 #22 Opublikowano 27 Stycznia 2014 a jeżeli chodzi o taka pokrywę to ok tylko mi zależało żeby była jak najcieńsza i dlatego plexi 2 mm a ja pozbyłem sie problemu wyciekania wody z pokrywy na szybę... mianowicie żadnych uszczelek, żeby można było w razie czego ściągnąć szybko pokrywę i ją założyć , zrobiłem mały rand w koło pokrywy od środka zostawiając 0,5 cm odstępu woda która sie skrapla na pokrywie dolatuje do rantu i sie skrapla z powrotem do akwa
bobanr Opublikowano 28 Stycznia 2014 #23 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Pokarz przekrój tego rantu (chyba tak się pisze poprawnie). Następna wersja pokrywy na pewno będzie z większymi otworami...
piotriola Opublikowano 28 Stycznia 2014 #24 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ładna obudowa Piter88. Jak bym robił kolejną obudowę z pleksy to zrobił bym ją pod lekkim kątem aby woda skroplona spływała z obudowy. Obecnie pokrywa jest płasko i zawsze podczas zdejmowania wiszą skropliny.
Piter88 Opublikowano 28 Stycznia 2014 #25 Opublikowano 28 Stycznia 2014 oczywiście przesyłam zdj tego rantu, niestety dopiero rant kleiłem jak ciekło po szybie wtedy to wymyśliłem i sie udało, i jest zrobiony z ćwierćwałka i trochę mało estetycznie to wygląda. ale to ma nie wyglądać tylko być funkcjonalne i spełniać swoje zadanie;) . tak jak sie ściąga pokrywę zawsze są krople wody od np napowietrzenia filtra. pokrywa jest z małym otworem ponieważ akwa jest wkute w ścianie i nie ma miejsca na wielkie otwory.
Rekomendowane odpowiedzi