Skocz do zawartości

cichy i dobry filr wewn. do 240 l?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SHOGUN, pracujesz dla Eheima? :mrgreen::twisted:

Moim zdaniem duuużo za słaby ten filterek. Przez moment miałem w 100cm filtr o przepływie 550l. Śmiech na sali, woda się nawet nie ruszała. Przy 120cm będzie tak samo z eheimem. Jeśli on tej wody nie ruszy, to co ma ściągnąć syf do filtra? chyba nie deszczownia :wink:

EDIT:

Lexo, ale serio jest za dużo :wink: przy takiej obsadzie to ten eheim sam zrobi kupkę, zanim coś zdziała

Opublikowano

Nie pracuje i nie chciałbym 8) - przypomnę tylko że przepływ to nie wszystko, bo mogę się założyć, że ten http://www.allegro.pl/item497740204_bio ... ml#gallery będzie wydajniejszy od http://www.allegro.pl/item496005526_fil ... 0l_fa.html

Lexo, ale teraz widzę że EHEIM odpada - przy 10szt. dałby radę

O szucie też zapomnij i o Fluval'u 4+.

Weipro TC-2500 albo Atman AT-203 - innej opcji nie znam

pzdr.

Opublikowano

Atman tez jest głośny z tego co koledzy piszą w dodatku duży...weipro także

A czemu o szucie zapomnieć??

No to wychodzi na to, że żaden nie jest dobry i kolega nic nie kupi :mrgreen:

Opublikowano

jednak moj sen jest najwazniejszy i musze sie wysypiac ;) takze weipro i atman odpada. mysle nad jakims aquaszutem moze 1000 n albo aqualem 1000 cos tam.

prosze uwzglednic ze teraz pracuje fan3+ .

jeszcze raz dzieki za pomoc w doborze :)

Opublikowano

o szucie 750 zapomnieć, bo z taką ilością ryb jego też braknie.

Ja atmana mam postawionego na dnie, dzięki temu nie dotyka żadnej ścianki akwarium i to go bardo wyciszyło - dla porównania: jak otworzę szafkę z kubełkiem, to jest o wiele głośniej.

pzdr.

Opublikowano
A teraz moje podsumowanie, za które pewnie mars mnie zatłucze :roll: :

Eee tam co najwyżej bana na tydzień zarobisz i minucha do profilu :wink::lol:

wracając do tematu to aby dmuchało i było kulturalnie to

skoro gremialnie stwierdziliśmy :wink: że eheim i szut odpada a Ayaman i Weipro za głośny to

Fluval 4+ jak pisałem minimum no i pogrzebac trezba jak w podanym przezemnie linku.

Nie znam tego Resuna co podawaliście w linkach z alledrogo ale podobną budowę wraz z przystawką filtrującą ma z Hagena PH 802 tyle że jest od tego resuna cztery razy droższy. Z tm ze jest to bdb sprzet przez lata uzywany przez wielu i oprócz ceny to uwag nie stwierdzono .. np poza tym ze oryginalne wkłady do przystawki filtrującej są do bani ale je można bezproblemowo taniej i skuteczniejzastapić watą serowską

Opublikowano

Tak śledzę ten temat nie chcąc zakładać nowego podobnego bo mam podobne wymagania co kolega z tym,żeja bym jeszcze wolał mały....ale z tego co piszecie to można mętlika dostać i nie wiadomo który w końcu wybrać :mrgreen:

Opublikowano
Tak śledzę ten temat nie chcąc zakładać nowego podobnego bo mam podobne wymagania co kolega z tym,żeja bym jeszcze wolał mały....ale z tego co piszecie to można mętlika dostać i nie wiadomo który w końcu wybrać :mrgreen:

Dokładnie. Ja też chcę zmienić filtr, myślałam nad aquaszutem 750 z gąbką do oczek, ale skoro słabo zaciąga to już sama nie wiem.

Opublikowano
jednak moj sen jest najwazniejszy i musze sie wysypiac ;) takze weipro i atman odpada. mysle nad jakims aquaszutem moze 1000 n albo aqualem 1000 cos tam.

prosze uwzglednic ze teraz pracuje fan3+ .

jeszcze raz dzieki za pomoc w doborze :)

Tylko nie ten tandetny aquaszut n 1000 !! mam takiego, leży w szafie -przecież to totalna pomyłka. aquaela 1100 mam w zbiorniku i nie narzekam. Z pewnościa będzie lepszy od szuta.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• U mnie układ Maison Reef & Kulfon & Saulosi sprawdza się idealnie. Szeryf w swoim rewirze toleruje jedynie o dziwo pięknie wybarwiającego się samca Saulosi. Ogólnie mam wrażenie, że Saulosi są tłem dla reszty obsady, bo pływają gdzie chcą bez reakcji reszty obsady.
    • U mnie yellow już 5 lat żyje z "roślinożerną" mbuną karmione głównie spiruliną super forte 36% i żyją, mnożą się a samiec yellow wielki jak byk. Preferencje pokarmowe yellow można między bajki włożyć, jakby od karmy roślinnej miał jakiś brak to by nie urósł taki wielki. Wcześniej też miałem yellowy, już od lat 90-tych trzymane z mbuną i zawsze karmione przewagą karm roślinnych i zawsze było ok, dopiero tutaj zauważyłem jakąś manię na punkcie preferencji zywieniowych i nawet przez jakiś czas stosowałem się do tego ale zauważyłem że to jakaś bzdura która niema żadnego znaczenia. Znaczenie mogą mieć skrajności typu mbuna z rybożerną drapieżną non-mbuna, natomiast cała mbuna może być trzymana ze sobą razem i karmiona tym samym.
    • Oczywiście możesz połączyć i przy odpowiednim podejściu będzie to funkcjonować, ale czy jeśli preferencje żywieniowe tych ryb są jednak mocno odmienne, to powinno się to robić?
    • Chipokae to mięsożerca, więc zestawienie go z roślinożernym demasoni może być problematyczne. Oprócz auratusa możesz jeszcze rozważyć loriae. 
    • hej dzieki! A jaka jest obecnie filozofia laczenia np. L. caeruleus i L.trewavasae lub C.demasoni. Pamietam, ze kiedys niejako bylo "przeciwskazane" ze wzgledu na diete? Jak obecnie do tego się podchodzi? mozna je polaczyc?
    • Żółty to najlepiej yellow ( Labidochromis caeruleus ), masz zarówno samce jak i samice intensywnie żółte.
    • Cześć   Nie wiem czy połączenie M. Fainzilberi z C. Demasoni w takim zbiorniku to do końca dobry pomysł. Miałem w klasycznej 450tce M. Fainzilberi z Msobo i panowie z tych gatunków nie miały dla siebie litości. Demasoni nie hodowałem jeszcze ale wydaje mi się, że starcie na takiej linii może być jeszcze mocniejsze. Jeśli chodzi o kolor żółty to wspomniane wcześniej Msobo zdobyły moje serce, ale gdybym miał teraz poprzedni zbiornik to zamiast Msobo umieściłbym w nim Pseudotropheus Interruptus   Jeśli natomiast połączenie Fainzilberi - Demasoni jest nieuniknione to może warto rozważyć jeszcze Auratusy jako kolejnego zawadiakę? Ewentualny nadmiar agresji rozproszyłby się na większą liczbę chuliganów.  Ekstra rybą z pięknym żółtym kolorem u samic jest też M. Chipokae  Ale one w połączeniu z Fainzilberi to już chyba zbyt mocna opozycja dla Demasonów. 
    • Witamy po 15 latach. Trzymamy kciuki za powrót. Ja cały czas w klubie, więc za bardzo nie widzę przeskoku, pewnie był on płynny więc z ciekawością spytam się jaki jest Twój punkt widzenia. Co do obsady nie lubię doradzać, bo to często indywidualne podejście, jest trochę ryb całkowicie żółtych wśród samic tak jak ch. saulosi czy msobo, choć one trochę pomarańczowe tak samo jak samice M. estherae, no i yelowek.
    • Cześć po 15 latach powrót do Malawi (pewnie część starszych użytkowników może mnie pamiętać). Moj poprzednik nick Rajwus15, malawi 450l i 160l 😉 kilka lat klubowicz Widzę, ze dokonal się pewnego rodzaju przeskok w wiedzy/rozumieniu mbuna Akwarium 160x50x60h, tworzy się  - planuje: M. fainzilberi maison reef (moj ulubiony gatunek, mialem wczesniej kilka lat w 450l) L. trewavasae chilumba C. demasoni (kilka sztuk, nie do konca moj wybor, ale musza byc)   Mysle nad akcentem zoltym - propozycje?   Mozliwe ze ostatecznie zostana 3 gatunki, pierwotnie wezme uklady 1+3, badz mlode prawdopodobnie z aquahaus gaus, ale pewnie wyjdzie z czasem Dzieki i pozdrawiam
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.