Mikroelementy w soli akwarystycznej
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez Vrzechu · Opublikowano
Pisałem do Tan - Mal jakiś czas temu i niestety nadal mają remont. Swoją obecną obsadę mam właśnie z Tanganika Konin i muszę przyznać że ryby petarda 🤩 W zasadzie następnego dnia po wpuszczeniu pływały i jadły jakby to było ich akwarium od dawna Samiec Stigmatochromis Tolae dzień po wpuszczeniu zrobił się prawie czarny i rozpoczął zaloty do samicy -
Przez dbst13 · Opublikowano
Kontaktowałem się z nimi ok 3-4 tygodnie temu odnośnie aktualnej oferty mailowo dostałem odpowiedź właśnie , że są w trakcie remontu i trzeba czekać na ofertę niestety nie podali jak długo... A ryby planuje nabyć z Tanganiki Konin. Od lat zresztą biorę - tylko wcześniej mięsożerną Tangę. -
Przez TomekT · Opublikowano
@dbst13 TanMal ma w ofercie, sztuki 6-8 cm za jedyne 89 zł, tak przynajmniej podaje oferta Lato 2024. 😉 Ostatnio mieli remont i nie prowadzili sprzedaży ryb, nie wiem, czy już wróciło wszystko do normy. Oczywiście - Twoje akwarium i Twoje ryby, powodzenia. 👍 A u jakiego hodowcy planujesz kupić, zdradzisz? Malawi_hodowla_F1 - lato 2024.pdf -
@TomekT ryba faktycznie z majestatem i piękna. Ale myślę, że nieosiągalna. Na OLX nic, po hodowlach w których pytałem również nikt ich nie posiada. Wgl lethrinopsy gdzieś wyginęły ... Może dlatego, że jednak są dość mocno szarawe? A może po prostu właśnie zbyt delikatne ? A szkoda. Kiedyś u jednego hodowcy widziałem jednogatunkowe z Red capem - coś kapitalnego. A czemu mylochromis mchuse? Bo znalazłem u sprawdzonego hodowcy i po prostu z ryb które posiada on najbardziej mi podszedł do gustu (być może też dlatego, że i samice ma stosunkowo ładne) -
Przez TomekT · Opublikowano
@dbst13 A czy M. mchuse to wybór podyktowany również przesiewaniem dna? Może Lethrinops lethrinus byłby dobrym wyborem? Rośnie większy od innych Lethrinopsów, nie jest tak delikatny, wygląda przepięknie. Są tu na forum artykuły o nim, a poniżej filmiki forumowicza @troad: -
Może faktycznie zaryzykuję 👍🏼👍🏼 uroda tej ryby jest tego warta, jako towarzystwo myślę że spróbuję dać copadichromis trewavasae (wydaje mi się być bardzo spokojna rybą i może jakaś aulonocara np. baenschi benga lub undu reef, a może protomelas johnstoni solo (kiedyś je miałem , bardzo spokojne towarzyskie. Jedyny problem w ostatnim gatunku, że póki młode to dość delikatne i przynajmniej w moim zbiorniku większość znikała. -
Ktoś musi zbierać doświadczenie w hodowli tego gatunku 😉 nie mówię żeby nie próbować, mówię żeby dobrze przemyśleć towarzystwo dla takiego gatunku i być świadomym że to delikatna ryba 🙂😉 -
Co wymyślę sobie "coś" to się okazuje, że jest jakieś ale 😀 jakiś pech normalnie.. To, że musi mieć mylochromis delikatnych towarzyszy słyszałem, ale że trudność w odchowaniu.... czyli zapewne że jest wrażliwa na parametry wody i potrafi paść ? Jednak ten gatunek będzie mnie sporo kosztował i nie chciałbym tak zakończyć z nim przygody.. -
Wybrałeś trudny trzon obsady. Miałem zakusy na tę rybę ale docierały do mnie jedynie opinie o wyjątkowej jej delikatności i olbrzymimi trudnościami w odchowaniu jej przez dłuższy czas i odpuściłem. Jeśli faktycznie stawiasz na nią to wg mnie współlokatorzy do baniaka powinny mieć bardzo łagodny charakter i rozmiarami nie powinny przekraczać jej pułapu. -
Ostatecznie wybór padł na non-mbune i udaje się w najbliższym czasie po obsadę, który póki co będzie sobie podrastac w akwarium 100x40x50. Mylochromis mchuse 3-4cm To będzie trzon obsady i coś do tego chce dobrać w maxie 1,2 gatunki. Ktoś , coś może testował i ma sprawdzone połączenia ?
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi