Skocz do zawartości

nh3 nh4 w akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie dotyczące rozruchu cyklu azotowego w nowym baniaku .Żeby ruszył potrzebny jest amoniak który możemy dostarczyć do wody poprze pokarm niech natura robi swoje lub ryby (ich odchody) ale raz że szkoda ich no co z nimi póżniej zrobić mam takie pytanie czy ktoś z Szanownych forumowiczów próbował dostarczać nh3 nh4 w innej postaci np nawozu akwarystycznego czy tabletek z tymi związkami lub w zupełnie inny sposób ?

Opublikowano

nawozy akwarystyczne nie zawierają NH3/NH4, rzadko zawierają jakieś związki azotu bo tych głównie dostarczają ryby. Teoretycznie można dodawać czysty amoniak (kroplomierzem) ale to kłopotliwe.

Opublikowano

wystarczy kupić mrożonkę i wrzucić ją do akwarium, proces jej rozkładu spowoduje pokazanie się tych związków, ale prawdę mówiąc polecam wpuszczenie niewielkiej ilości ryb, które już pozostaną w akwarium, wpuszczenie 20%-25% obsady i kontrola parametrów spowoduje dojrzewanie akwarium.

Opublikowano

o mrożonkach wiem można by też wrzucić resztki roślin ale czy ryby wpuszczone do takiej wody nie skończą swój żywot nader szybko nie chcę ich męczyć dlatego składam cierpliwie kasę na zbiornik większy żeby dać im maxymalny komfort a gdzie mogę dostać taki amoniak czytałem też chlorku amonowym że można go dodawać

Opublikowano

2 - 3 ryby z obsady spokojnie sobie poradzą, potem można wpuścić kolejne i tak do uzupełnienia obsady, w ten sposób nikłe są szanse na wielkie skoki NO2 i NH a mamy pewność że bakterie ktore otrzymamy w prezencie od natury nie zginą nam z powodu braku pżywienia dla nich.

Gnijące rośliny w akwarium nie spowoduja wydobycia NH - nie wiem skąd ten pomysł ?

Opublikowano

wpuszczanie ryb moim skromnym zdaniem jest nie potrzebnym ich narażaniem na stres czy choroby a nie oto chodzi gnijące rosliny są substancją organiczną więc i rozpad powinien uwalniać nh3 bo czemu należy się tego pozbywać z zbiornika tak samo

jak owoce przemiany materii czy nie dojedzony pokarm pytanie moje ma na celu ułatwienie a może i uproszczenie ruszenia cyklu

Opublikowano

możesz zrobić wszystko aby cykl zaczął się,

ale ważniejsze już jest aby gdy już pojawiają się bakterie to potrzebne jest aby miały one pożywienie.