Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co prawda taki temat już się pojawił wcześniej ale chciałbym do niego powrócić. Otóż u moich ryb zauważyłem coś podobnego a co gorsze każda u której zaobserwowałem takie objawy w ciągu 3 dni była martwa (były ich 2 do tej pory w odległości 1 miesiąca). Rybka telepie się co jakiś czas jak by miała dreszcze czasem tylko pływa po akwarium i ociera się o co popadnie. Pokarm przyjmuje ale wydaje mi się że za jakiś czas wypluwa. Teraz zachorowała mi młoda Socolofi i przypuszczam że rana nie doczeka. Moja obsada to 8 młodych socolofi i 6 yelow. Akwarium 240l filtr wewnętrzny plus zewnętrzny. Parametry wody ??? Pokarmy malawi tropicala, ichtio-vit ,cichlid color,spirulina super forte, oraz mrożonki artemia ,wodzień.Jeśli ma ktoś jakiś pomysł to proszę o pomoc. A ryby nie mają śladów bójek.

Odkąd padła 1 ryba zacząłem czytać trochę na forum i podmiany robię regularnie co tydzień 30%.Miałem niedawno zmianę zbiornika na większy i większość wody poszła w kibel. Jednak tydzień temu wlałem nitrivec wg zaleceń sery i myślałem że wszystko ok a tu masz.Czy przyczyną może być słabo namoczony granulat?Ryby mi po nim trochę opuchły.Następnego dnia miały głodówkę.Dziś jest 3 dzień po tym karmieniu.

Odkąd padła 1 ryba zacząłem czytać trochę na forum i podmiany robię regularnie co tydzień 30%.Miałem niedawno zmianę zbiornika na większy i większość wody poszła w kibel. Jednak tydzień temu wlałem nitrivec wg zaleceń sery i myślałem że wszystko ok a tu masz.Czy przyczyną może być słabo namoczony granulat?Ryby mi po nim trochę opuchły.Następnego dnia miały głodówkę.Dziś jest 3 dzień po tym karmieniu.

Zauważyłem też że po karmieniu dostają wytrzeszczu oczu.

witam ponownie

Po ilości osób które czytały temat wnioskuję że coś takiego dzieje się nie tylko u mnie. Jeszcze wczoraj wieczorem zrobiłem podmianę. Na szczęście po powrocie z pracy wszystkie ryby się odliczyły a u ryby która wczoraj ledwie mogła utrzymać "równowagę" leżąc na dnie wydać tylko delikatne ślady "padaczki". Kupiłem testy na no2 i gh-kh zoolek. Na no3 na 3 sklepy nie znalazłem żadnego testu.Muszę zamówić przez internet.Za chwilę podam wyniki.

Co do granulatu to była to spirulina super forte tropicala

Jeszcze jedno to już tak poza tematem.Dziwne to jest że zaczynając przygodę z pysiami pierwsza obsada urosła i dochowała się młodych przy zerowym doświadczeniu ich właściciela.A teraz kiedy już trochę przeczytałem i zmieniłem zbiornik na większy ze 180 na 240l, podmieniam wodę,urozmaicam dietę (wcześniej tylko płatki malawi Tropicala),odmulam dno itd. wg. wskazań to dzieją się takie rzeczy.

pierwszy test na NO2 wskazał 0

Drugi test na twardość węglanową i ogólną wyszedł

twardość węglanowa 16 (znacznie twarda)

twardość ogólna 23 (twarda)

Opublikowano
Parametry wody ???
:roll: ?? :!: :!: :!: zdjęcie jakieś masz tych ryb? rozdęte są albo coś podobnego? na początek zrób podmiane 30% chociaż bez parametrów to taki strzał w ciemno
Opublikowano

Opublikowano

tak myślałem że bez parametrów to nie wiele się da powiedzieć dlatego proszę o pomoc w doborze testów na co mają być.Jednak wiem że nie jest to tania sprawa kasy u mnie brak.Co możecie polecić żeby nie było drogie a skuteczne.

Opublikowano

no2,ph,kh - zoolek, no3- sera.. najtanszy i dokladny uklad.. a poza tym bylo to juz nie raz i nie dwa na forum..ilu nas, to kazdy ci poleci cos innego...danielj poleci saliferta, sision jbl'a.... itd....

pozdro

Opublikowano

narazie najważniejszy NO2

po drugie słabo namoczony granulat moze nawet zabić rybę, pęcznieje w niej a jak się obżara za dużo to ja "rozerwie"