Jump to content

Recommended Posts

Posted

Słuchajcie mam takie pytanie.

Długo mi zajeło podjęcie decyzji, ale w końcu zrobiłem sobie swoje - właśnorecznie wykonane tło z łupka.

Łupek klejony do spienionego PCV i wsio jest git. Tylko taki problemik mam, tło stoi juz tydzień na balkonie i dalej "jedzie" z niego octem :)

DO klejenia użyłem silikonu do klejenia akwariów SOUDAL SILIRUB AQ.

Czekać jeszcze aż ten zapach zniknie ? Pyśkom to nie zaszkodzi ?

Jak było u Was ?

Posted

Sam zapach to raczej nie, ale tak do końca nie wiadomo jakie substancje sie wydzielają. Ja ze swoim tłem (w podobnej technologii) - ze 3 miesiące temu - czekałem ok. 3 tygodnie na zalanie. Przez długi czas było dobrze i ze dwa tygodnie temu dopadły mnie sinice, z którymi usilnie walczę. Osobiście nie łaczę tych dwóch tematów, ale moze robie błąd. :?

Drugi baniak z tłem tradycyjnym (takim ze sklepu) nie sprawiał mi zadnych problemów.

Posted

Osobiscie uzywam bezbarwnego silikonu do akwariow TYTAN i nigdy nie mialem przpadku, zeby charakterystyczny 'octowy' zapach utrzymywal sie dluzej niz 3-4 dni.

Uzywam tego silikonu do klejenia styropianu pod konstrukcje z ceresitu jak i do klejenia konstrukcji z lupkow lub otoczakow.

Skoczek - moze termin przydatnosci do uzycia? Mialem taki przypadek, ze w sklepie sprzedano mi silikon 'przeterminowany' - nie ryzykowalem i wymienilem.

Nigdy nie kontynuowalem prac nad tlem czy konstrukcja z kamienia jesli 'silikon jechal octem'. Czekalem zawsze do konca. Piszesz, ze tlo 'wietrzy sie' tydzien - dla mnie troche dziwne. Raczej stawiam na silikon - moze spoiny sa zbyt duze i to wydluza czas jego schniecia?

Posted

Silikon schnie mniej więcej 1mm na dobę w zalezności od warunków więc może masz na grube spoiny i nie wysechł jeszcze

:?: