Skocz do zawartości

czy mozliwe zebym miał no2 2-5 mg/l a no3 50-100??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

jestem poczatkujacy, wiec mam duzo pytan i watpliwosci, jak widac pare moich postow napisalem.

Obawiam sie o swoje parametry wody.

Niestety mam tylko test paskowy jbl 5 in1, ale wczesniej wskazywal w miare poprawnie , a dzis no2 pokazuje od 2--5 mg/l a no3 50-100 , gh>14, KH 10 lub 15 , ph 8

Pisze od do, bo nie potrafie rozczytac odcieni, moze jestem daltonista, dla mnie te wszystkie odczyty kolorow z testow sa do d..

ja wiem ze paskowe testy sa niewiarygodne, ale wczesniej no2 i no3 byly ok, natomiast dzisiaj zrobilem drugi raz zrzedu test no2 i no3 i mnei przeraza, nie wiem co sie dzieje.

Akwa mam od okolo 6 tygodni.

po 3 tygodniach wpuscilem pierwsze ryby (niestety nie mierzylem parametrow wody przed wpuszczeniem, po prostu niewiedzialem)

Ryby wpuszczalem w 2 ratach, pierwsze zyja u mnie okolo 16 dni, drugie 8 dni. Narazie nic nie padło.

Obsada:

6 saulosi

6 mainagano

6 red red

6 socolofi

plec niezidentyfikowany, oczywiscie ryby bede do redukcji

Akwa ma 240 litrow

filtry : tetra ex1200 i aquale fan3

grzalka jager 200 wat

podmieniam wode około 25% raz na 9 dni

pierwsze moje podejrzenie, to moze filtr zewn zle pracuje, poniewaz uzywam tylko i wylacznie wkladow standardowych ktore dostalem z filrem, mam tam zalzoony nawet wklad weglowy, wiem ze go sie uzywa tylko do czyszczenia z lekow, ale za pozno sie o tym dowiedzialem, i poradzili mi ze i tak on juz stracil swoje wlasciwosci i mozna go zostawić. moze mam cos nie tak z dzialniem filtra, moze nie dojrzał?

drugie moje podejrzenie to ze moze nie dojrzalo dobrze akwa? bo odczekalem tylko 2 tygodnie, i pozniej podmienilem okolo 20-25% wody, a tydzien pozniej wpuscilem ryby, moze tu jest problem?

nie przejmował bym sie tym odczytem z paska, bo jak sami piszecie sa niewiarygodne, aleeee wczesniej mierzylem tymi testem akwa i no2 i no3 nigdy tak zle nie pokazywało?

mam sie czego obawiac? skoro nic nie padło?

ryby raczej ruchliwe z duzym apaetytem, z wyjatkiem 2 sztuk, ale 1 od momentu wpuszczenia do akwa jest taka apatyczna, zle zniosla transport. z druga nie wiem co sie dzieje.

Dodam ze no2 i no3 mam bardzo wysokie 2 czy 3 raz z rzedow, wiec to nie jest jakis blad pomiaru.

prosze co mysliscie o tym?

Opublikowano

zapomniałem dodać temp wody 26 stopni. hmm nie usunalem takze tej pierwszej czesci w filtrze , chyba to jest wata moze tu jest problem.

Opublikowano

Masz mlode ryby (oczywiscie jeden-dwa gatunki do redukcji), ktore nie wytwarzaja jakis niesamowitych ilosci no2. Nie wszyscy mnaja biologi od gory do dolu zasypane ceramika i wszysko gra (pisala nawet o tym mjuszanin). no2 w stezeniu, jakie podales zabilo by ryby, nie moze, ale na pewno juz cala obsada byla bt kaput. Dlatego jestem pewien ,ze testy Ci klamia :wink:

Ryby zachowuja sie jakos inaczej? Ocieraja sie o dno, chowaja sie, sa bardziej plochliwe, plywaja przy powierzchni, inne dziwne zachowania?

Opublikowano

wlasnie sprawdzilem wode w kranie, niestety jbl test wskazal no2 i no3 0 wiec cos jest nie tak z akwa :/

ryby zachowuja sie raczej normalnie, wczesniej byly plochliwe, bo caly czas prawie robilem w akwa, teraz staram sie tam rak nie wkladac i plywaja i nei sa plochliwe.

raczej rzadko plywaja w gornych partiach wody. Zdarza sie ze sie oceiraja o piasek, ale jest to raczej okazjonalne.

2 ryby ktore zaobserwowalem ze cos jest nie tak:

1 socolofi raczej mi nie przezyje, jest apatyczny, bardzo malo plywa, trzyma sie na uboczu i zle wyglada, alee tak sie zachowuje od 1 minuty po wpuszczeniu go do akwa, wiec albo zle zniosl transport albo byl chory.

natomiast druga rybka saulosi ma mala dziure wboku i malo je, i nie wiem co sie z nia dzieje, czy to po walce, czy jest chora, czy ja jej to zrobilem moze gdzies ja kamieniem otarlem.

reszta ryb wyglada normlanie i sie wedluyg mnei normlanie zachowuje.

caly czas mysle o tym filtrze, moze za szybko podmienilem wode i akwa niedojrzalo?? podminielm po 2 tygodniach, a pozniej co 8-9 dni.

w akawa mam wapienie filipisnkie, lawe wulkaniczna, ,mala ilosc kwarcytow.

hm, kurcze tylko co tymi parametrami :/

odczekam pare godzin zrobie jescze raz test, bo dostaly z godzine temu jedzenie, moze przez to testy caly czas tak wskazuja zle/

Opublikowano

Test Ci klamie ;)

Zapewne masz w wodzie no3 ,moze nawet o stezeniu bliskim 50(to moze wypaczac wynik no2), no2 =2 -5 mg/l, jest dawka absolutnie zabojcza. Ta wartosc sie nie zgadza na 100%, nie ma co tu dyskutowac. Nie masz takiego stezenia no2 w wodzie. Chcesz miec pewnosc, kup test kropelkowy.

Opublikowano

no i po co kupować tyle gatunków ryb skoro tu nie w ilość potrzebna jest redukcja, tylko zacząć trzeba od redukcji gatunków.

Paski wyrzuć, kup kropelki.

Z jednym się na pewno zgodzę, wrzuciłeś dużo ryb do nieustabilizowanego akwarium, skoki parametrów są na pewno i nie pomaga to rybom - niestety byle by nie były dla nich śmiertelne, pamietaj o podmiaanach wody - tylko w tym wypadku nie wodą chlorowaną tylko odstaną.

Opublikowano

hm, jesli akwa jest faktycznie niestabilne, to czy robic podmiany co tydzien czy dluzej?

co z kublem? wyrzucic wate i stary wegiel kupic cos innego?

kubel pracuje nieprzerwanie 6 tygodni, to czy moze byc niestabilny?

moze kupic swiderki rowniez? maja wplyw na parametry wody? choc malo zanieczyszczen widze na piasku.

Opublikowano

czy prefiltr to jest to ?

tetratecex3.jpg[/attachment:3v2wezcc]

prefiltr ma niewciagac narybku i grubych zanieczyszczen by sie filtr nie zapychał? mam bardzo duzy zapas mocy wiec nie wiem czy to potrzbene, w dodatku to na obrazku to chyba prefiltr?

moej wklady wygladaja tak jak na obrazku, jesli uwazacie ze trzeba cos zmienic, prosze dokladnie napisac, co kupic i w ktorym miejscu filtra to dac (dol czy gora)

all_ex1200_a04.jpg[/attachment:3v2wezcc]

sprawdzalem wode znowu, caly czas mi pokazuje no3 100 no2 5. hm choc w kranie pokazuje 0.

napewno cos jest nie tak, prosze o szybka i dobra rade.

choc sam zglupialem, skoro wszystkie ryby zyją.

moze kupic tez swiderki?

post-8418-14695711678909_thumb.jpg

post-8418-14695711678998_thumb.jpg