Skocz do zawartości

Paskudne zmętnienie wody w nowym akwa-fotki, pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, postanowiłem jednak założyć nowy temat bo martwi mnie to zmętnienie. akwarium ma 4 dni, filtracja wew 700l/h, zew fluval 205, obsada

8 saulosi

112l

czego to może być wina i jak sobie z tym poradzić ?

post-7935-14695711678074_thumb.jpg

post-7935-14695711678517_thumb.jpg

Opublikowano

kolejny przykład "najpierw robię potem proszę"

4 dniowe akwarium - mowy o tym nie ma aby dojrzało a już wpuszczasz całą obsadę

zmętnienie te pewnie w miarę szybko zniknie, ale potem mogą zacząć się gorsze rzeczy,

takie jak drastycznie wielkie skoki NO2, która potrafi niestety zabić ryby.

Poczytaj o cyklu azotowym - na pewno Ci się przyda.

Opublikowano

imo nie powinines sie martwic zmetnieniem, gdyz przy silnym napowietrzaniu za kilka dni zniknie.

martw sie tym, jak utrzymasz ryby przy zyciu, jak no2 zacznie osiagnac wartosci maksymalne podczas stabilizacji cyklu.

Opublikowano

co do zmietnienia koledzy juz napisali;

co do niedojrzalego akwa; proponuje lej nitrivec sery; lub nieco mocniejszy biostarter filter; chyba jednak najlepszy w akwa w ktorym sa juz ryby byloby hagen cycle ???

jak zaczna sie skoki parametrow miej pod reka sera toxivec;

niestety chemia musisz nadrobic niedoczytanie forum...

Opublikowano

dziwne, woda mętnieje coraz bardziej, nie mam pojęcia o co chodzi

robiłem testy

:

ph-8,2

NO2-0,1

NO3-50

jakoś tak, mam takie troszke przystarawe te testy :P

ale martwie się tym zmętnieniem :/

Opublikowano

Ja myśle że w dziale woda powinien na 1 miejscu widnieć niezmienie wątek z linkiem do tego opisu procesu dojrzewania akwarium http://tooold.superhost.pl/akwarium/cykl_azotowy.html . Watek powinien nazywać się "zanim wpuścisz ryby do akwarium przeczytaj". Może to urchroni klika pyszczaków przed przed przedwczesną śmiercią. W tej chwili jest za duzy rozrzut w tym dziale a ten opis skupia wiele informacji o dojrzewaniu wody razem .