Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

filtry kupiłem takie jak polecono na forum woda jest taka mleczno żółtawa,na szybach osadza mi się zółty osad raz w tygodniu go ścieram jak akwa ma 3 miesiące myślałem ze bakterie juz tam są ryby niby mam zdrowe rosną wyglądają ok. tylko ta woda.Czy to może powodować piaskowiec był myty i gotowany ale pamiętam jak zalewałem akwa to w okół niego była taka mętna otoczka jak by coś puszczał.

Opublikowano

koloru żółtego nie przewidywałem w trafnych odpowiedziach :wink::lol: ale skoro się osadza na szybach to moze to jest jednak glon, wpisz w szukajke zakwit glonów, bo zanieczyszczenia mechaniczne to po trzech miechach powinny osiąść - piaskowieć jak jest "młodym" kamieniem to tez nieraz brudzi wodę i ją zabarwia ale nie powinien powodowć metnienia przynajmniej po takim czasie

Opublikowano
a może zamontować lampe uv bo słyszałem ze jest dobra na glony tą taka na waż od kubła

owszem lampa UV jest bdb na glony pływające lub pierwotniaki - choć dobrze by było znaleść przyczyne zaistnienai takiego stanu rzeczy, a nie tylko likwidować skutki.

Opublikowano

jak zauwazyłem w innym watku to wczęsniej miałeś bzdedny filtr a obecnie po zmianie filtra ten nowy chodzi zaledwie parę dni - daj czas się ustabilizowac filtracji

Opublikowano

zauważyłem właśnie że na szybach ukazują się takie brązowe plamy

a na dnie między kamyszkami też taka brązowa masa jakby nawet taka troszke wąsata-może jakaś pleśń?karmie rybki trzy razy dziennie a one wciąż głodne aż mi ich zal czasem.Mam 18 jeszcze młodych pysi ok 4-5 cm karmie rano płatkami malawi w południe pół kostki mrożonki i wieczorem znowu płatki tak trzy szczypty.Zle karmie?

Opublikowano

szyby czyść, ten glon na piasku jaką ma konsystencję? galaretowatą - ciagnącą się ? czy się rozrywa ?

jak wrzucisz wszystek pokarm na raz to pyśki to zjedzą i dalej będą sie rzucać na zarełko jak by yły głodne -te typy tak mają.

Chcesz powiedzieć że masz tylko dwa pokarmy dla ryb?