Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wikipedia to żadne źródło wiedzy o pyskach. Yellow i saulosi stanowią idealną parę pod względem temperamentu jednak żywieniowo tak idealnie nie jest, saulosi jest wszystkożerny a yellow mięsożerny. Zgodnie z moimi doświadczeniami ryby mimo to wspaniale ze sobą koegzystują. PH w bajorze waha się pomiędzy 7,8 a 8,5 ryby w akwariach są bardziej tolerancyjne ale jednak PH 7,0 to granice ryzyka a 7,5 niezbędne minimum. Dla uproszczenia przyjmuje się więc że pH 8,0 - 8,5 to najlepsze rozwiązanie dla wszystkich pysków. Opis diety saulosi też nie do końca zgadza się z tym co wiem o tej rybie. Pożywienie w naturze to peryfiton a wiec przede wszystkim glony w których jednak znajduje się sporo organizmów zwierzęcych. Yellow właśnie wyspecjalizował się w wybieraniu tych żyjątek. Dieta kompromisowa jest jednak możliwa i rybki żyją ze sobą latami w zdrowiu i szczęściu ;)

Opublikowano

Wikipedia jak wikipedia (chociaż posiłkują się nią nawet niektórzy ichtiolodzy) jedna akwarium.info to trochę wyższa półka jeśli chodzi o akwarystykę? W dodatku na czele z malawistą, a podaje sposób żywienia saulosi prowadzący do bloat i ani słowa, żeby im sypnąć choć trochę spirulinki

Opublikowano

Wstyd się przyznać, że na Akwarium.info.pl były takie kardynalne błędy.

Oczywiście zostały poprawione. W przypadku gdyby w dziale Malawi jakieś jeszcze się znalazły, proszę o informację.

Opublikowano

Na tym banerku blizniaka2 to nie red? Fakt, moje są bardziej białe ale myślałem że to od oświetlenia tam mają taki ładny kolorek. Sengi nigdy nie widziałem więc być może to senga (ale cholernie podobna do red reda).