Skocz do zawartości

restart akwa ;|

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, byłem zmuszony zrobić całkowity restart akwa razem z czyszczeniem kubełka, wymianą kamieni etc.

ryby są jak na razie w wiaderku...

Jedyne co stare to jest tło

No i mam problem nie mam gdzie przetrzymać rybek, a akwa zanim dojrzeje ;| nie mam pojęcia co robić

chyba że przetrzymam je w wiaderku do jutra podepnę im brzęczyk a akwa niech z filtrem chodzi do jutra

poradźcie coś proszę

(musiałem zrobić restart gdyż stare akwa pękło)

Opublikowano

przykra sprawa to pekniecie...

jesli masz nowe akwa to po cholere czysciles kubel; w tej sytuacji chyba najszybciej mogles:

1. uruchomic nowa akwa;

2. podpiac dojrzaly kubel;

3. wpuscic ryby;

4. biostartery, pomiary parametrow, ew podmianki, ograniczenie karmienia do minimum;

aha w jakiej wodzie trzymasz ryby w wiaderku ???

Opublikowano

woda we wiaderku jest stara

wiem zarąbałem ale trudno się mówi a żyć trzeba, akwa poszło całe (przednia szyba pokój zalany)

nie wiem co teraz zrobić nie mam koncepcji, może wlać wode z wiaderka do akwarium razem z rybkami i czekać na rozwój sytuacji ?

Opublikowano

nie masz więc chyba wyjścia,

wlej do akwarium to co masz dolej nie za duzo wody nowej, lej nitrobakterie i pilnuj parametrów.

Jeżeli możesz pożycz od kogoś filtr, wszystko jedno jaki, czy mechanik czy biolog - byle by ze zdrowego akwarium.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Chyba najlepszy starter po restarcie to bactozym, podobno doprowadza stan równowagi biologicznej już po 24H...

ja stosowalem bactozym przy starcie kazdego z 3 akwariow, ale nie zauwazylem zeby w 24 zdzialal cuda.imo to identyczny szczep bakterii jak no.nitrivec.. jak nitryfikacja zdechnie, to musi minac troche czasu zeby ponownie bakterie sie osiedlily :roll:

Opublikowano

prawdę mówiąc nie widzę różnicy w tych specyfikach - no poza ceną - ale efekt w każdym z nich ma być taki sam.