Skocz do zawartości

Ochotka jako pokarm dla pyszczaków - czy można?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie.

Nie powinno dawać się pysiom pokarmów typu ochotka, czy rurecznik..

Moze to wpłynąc bardzo źle na układ pokarmowy ryb, w konsekwencji doprowadzic do chorób, a nawet śmierci podopiecznych...

Ps. jakiej obsady dotyczy to pytanie ?

Opublikowano
:oops: Czy mozna dawać pyszczaką ( ochotka ) ????????

jest to pytanie dość ogólne, bo:

bo pyszczakom jako takim tak [choć ja nie jestem tego zwolennikiem] natomiast najpopularniejszej w Klubowych baniakach Mbunie w ogólnym pojęciu to juz napewno zdecydowanie nie.

Największym minusem ochotki jest to iż gromadzi ona w sobie spore ilości toksyn i substncji szkodliwych z otoczenia w jakim żyje, a żyje niestety najczęściej w syfie i te szkodiwe substancje wraz z ochodka bedą wchłaniane przez ryby które ja zjadły, dlatego przy tak szerokim asortymencie pokarmów jakie mamy na rynku to z pewnościa bez ochotki można się obejść, ale jak juz ktos musi to podawanie jej jako urozmaicenie pyszczakom z grup drapieżnych lub grupy Haplochromis a nawet Aulonocarą nie zaszkodzi jeżeli pokarm jest z dobrego źródła. Natomiast podawania ochotki mbunie bym zaniechał całkowicie ponieważ większość tych ryb jest o profilu roslinożernym lub mieszanym i ochotka poza nielicznymi wyjatkami bedzie dla nich za ciężko strawna.

Opublikowano

Ja mam generalnie przykre doświadczenia związane z tym pokarmem, który jest wręcz ochoczo pochłaniany przez ryby, kiedyś gdy zajmowałem się rybami z rodziny pelvicachromis i uważałem ochotkę za wręcz niezastąpiony składnik diety moich ryb, wyżej wymienioną larwą wytrułem najpiękniejsze okazy mojej hodowli, nie mam zamiaru piętnować tego pokarmu ale ja od tamtej pory go unikam i na szczęście dla moich mbuna jest to pokarm zbyt bogaty w proteiny więc nie mam dylematy czy podawać czy nie.

Opublikowano

Większość z nas zauważa tu praktycznie tylko złe strony karmienia ochotką. A jednak wielu akwarystów przez ostatnie XX lat podawało swoim podopiecznym (także pyszczakom) tylko ochotkę. Praktyka ta jest nadal powszechna w wielu hodowlach, hurtowniach, czy u importerów ryb. I jakoś ryby żyją, rosną, są zdrowe, a wielu nadal przez następne XX lat (aż środowisko będzie tak zdegenerowane, że nawet ochotka wyginie :twisted: ) będą skarmiać ryby ochotką.

Jeśli mamy dostęp do w 100% pewnego źródła nie widzę problemu, żeby w rozsądnych ilościach podawać ochotkę nawet mbuniakom. Oczywiście nie wszystkim, ale na pewno te wszystkożernym, oraz mięsożernym, a i roslinożercom od czasu do czasu w rozsądnej ilości nie powinn zaszkodzić. Nie ma co demonizować czerwonych robaków, bardzo wysoka zawartość substancji odżywczych może być zaletą. A jak bierzemy pokarmy z kiepskiego źródła, to nawet płatkami możemy zabić ryby.

Ogólnie o pokarmach mam tekie zdanie, że każdy może wnieść do diety ryb coś dobrego, jeśli tylko podawany jest z głową.

• 2 lata później...
Opublikowano

równolegle mam inne, stare akwarium. W akwa tym od kilku ładnych lat w piasku żyją rureczniki. Przy okresowym czyszczeniu akwa celowo mieszam lekko podłoże. Rureczniki pływają wówczas w wodzie, a ryby wprost szaleją ze szczęścia. Przy okazji "wietrzę lekko podłoże".

Czy przenosić rureczniki do nowego akwa Malawi? Czy przeniosę coś niekorzystnego?

Doolga