Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yaro, masz rację...

mam mnóstwo wątpliwości co do skuteczności tego rozwiązania... oczywiście zdaję sobie sprawę z zapychania biologa syfem i w związku z wymianą zaburzaniem bakteriologii...

podstawą budowy tego systemu była chęć niewymieniania gąbki w akwa podczas czyszczenia... i zastanawiam się nad ewentualnymi rozwiązaniami/wariantami... mianowicie (rzucam do dyskusji):

a) przed pompą biologa, w module btn będzie gąbka i ona zbierze syf przed biologiem (w pewnej części oczywiście) - niestety czyszczenie tej gąbki psuje mi koncepcję...

B) potraktuję wszystkie 4 narurowe w dwóch odrębnych systemach jako biologiczno-mechaniczny i będę wymieniał 1 z 4 wkładów co tydzień... przy założeniu że można kupić wkłady 50 mikronów bez problemu (kwestia kasy - znalazłem firmy - mieszkam blisko granicy z niemcami - mogę zamówić na adres niemiecki opodal) lub 100 mikronów z trudnościami ale jednak (drożej)...

c) za modułem btn będzie ceramika i z narurowych woda trafi tam do filtracji - problem: mam listwę wzdłużną i jest problem z dostępem do złoża... i to poważny

d) zamiast jednego narurowego w jednym zestawie montuję FBFa i mam potężne złoże... - problem: waga systemu... nie starcza mi ściany na zawieszenie tego, na krawędzi akwa jest to ryzykowne bo wieszanie FBFa ze szkła nie jest proste

e) zostawiam tą donicę która jest obecnie z dojrzałym keramzytem... nie chcę tego - z powodu większego parowania wody (złoże zraszane), wagi donicy, wyglądu, wygody obsługi - niechęci do już znanych rozwiązań! :wink:

wybierzcie coś - uzasadnijcie....... plizzz help

Opublikowano

... ja do mojego biologa zajrzę za rok... wtedy go przeczyszczę... . Wybierasz inne rozwiązania i grzebiesz w biologu co 2 tyg. Jeżeli coś jest niewymyślone, to nie znaczy że Ty to wymyślisz i opatentujesz. Masz problem i robisz sobie jeszcze większy... Gąbka w module BTN nie przeczyści Ci wody wystarczająco, a z dużym przepływem będziesz ją musiał czyścić dość często. Nie wybieram i nie proponuję Ci żadnego z twoich rozwiązań, bo to przerost formy nad treścią... Co chcesz osiągnąć "Krzysztofie Kolumbie" :roll: :?: :?: :?:

a) przed pompą biologa, w module btn będzie gąbka i ona zbierze syf przed biologiem (w pewnej części oczywiście) - niestety czyszczenie tej gąbki psuje mi koncepcję...

B) potraktuję wszystkie 4 narurowe w dwóch odrębnych systemach jako biologiczno-mechaniczny i będę wymieniał 1 z 4 wkładów co tydzień... przy założeniu że można kupić wkłady 50 mikronów bez problemu (kwestia kasy - znalazłem firmy - mieszkam blisko granicy z niemcami - mogę zamówić na adres niemiecki opodal) lub 100 mikronów z trudnościami ale jednak (drożej)...

c) za modułem btn będzie ceramika i z narurowych woda trafi tam do filtracji - problem: mam listwę wzdłużną i jest problem z dostępem do złoża... i to poważny

d) zamiast jednego narurowego w jednym zestawie montuję FBFa i mam potężne złoże... - problem: waga systemu... nie starcza mi ściany na zawieszenie tego, na krawędzi akwa jest to ryzykowne bo wieszanie FBFa ze szkła nie jest proste

e) zostawiam tą donicę która jest obecnie z dojrzałym keramzytem... nie chcę tego - z powodu większego parowania wody (złoże zraszane), wagi donicy, wyglądu, wygody obsługi - niechęci do już znanych rozwiązań!

Ad. ...f) ... kup kubełek lub zrób sumpa i usiądź z żoną przed akwa i podziwiaj życie w ustabilizowanym akwarium... :wink: POWODZENIA :!: :!: :!:

Opublikowano

hehe no toś mi radę wymyślił... sump miałem... kubełek: jestem na "nie"... :P

mam pewne wątpliwości i jestem ciekaw doświadczeń innych, to dostaje takie posty... rewelacja... po Yaro jesteś kolejny (sorry Yaro) :wink:

Opublikowano

Makok... faktycznie coś "przekombinowywujesz" ;D Ale fajne słowo ;P

W pierwszym poście piszesz ze mają to być filtry mechaniczne? Czy ja coś źle zrozumiałem?

Wiadomo, że każdy swoje chwali... u mnie narurowe jako stricto biologi (pierwszy jako mechanik o małym oczku 5micro wymieniamy co tydzień) sprawdza się rewelacyjnie...

Ale do tego dmucha UP3000 na dużej gąbce od atmana... wcześniej miałem 2xUP3000 ale jak zmieniłem gąbki okazuje się, że jedna w zupełności wystarcza....

EDIT

I jak postepy? Zarzuć jakąś fotą... i napisz coś więcej...

Opublikowano

Misyo: ostatnio praca mnie pochłania, bo chcę zebrać nagrodę za "debiut roku" :P

w dodatku byłem na szkoleniu teraz dwa dni...

od momentu kiedy włączyłem układ jeszcze nie wymieniłem pierwszego wkładu, który znacznie się zabrudził...

jednak nie spowodowało to ani jakiegoś zauważalnego spadku przepływu, ani jakichkolwiek problemow z pompą - narazie jestem zadowolony, bo mając narazie tylko ten układ ze zdjęcia po lewej stronie nie czyściłem gąbki atmana po prawej (jest już sobie w akwa prawie miesiąc nieruszana i przed zmontowaniem układu nie dawała sobie rady z drobinkami... a tak woda kryształ... więc jednak mechaniczne narurowe dają radę :wink:

wiem że zespół po lewej miał być biologiem, ale narazie zarażam ten czystszy wkład bakteriami... jak wreszcie zmontuje układ po prawej i wywalę jakiekolwiek gąbki z akwa to prawdopodobnie tydzień później wywalę też donicę...

i nie montuje układu równoległego, bo po obserwacjach zauważyłem że będę mógł wymieniać "pierwsze" wkłady co 2 tygodnie, a biologiczne "drugie" naprzemiennie co kilka miesięcy nie destabilizując zbiornika...

ale czas pokaże... jest przecież jeszcze tyle rozwiązań filtracji :P

... no i ten kuszący gotowy FBF stojący na lodówce :P

Opublikowano

makok: nie samą pracą człowiek żyje... ;] Co Ty neta w tym banku nie masz? ;D

Łapie się ostatnio na tym, że zaczynam kombinować... Może by filtracje zmienić, może by kubeł dokupić itd...

Tylko pytanie PO CO? Skoro akwarium mam dojrzałe, parametry wody bardzo dobre, wszystko śmiga jak należy....

I Tobie też tak radzę.. .złóż coś i zostaw niech działa. Nie teoretyzuj, nie kombinuj i nie przesadzaj... jak ktoś tu napisał... usiądź i zajmij się oglądaniem rybek a nie trzymaniem rąk non stop w akwa ;D

Best Regards.

Opublikowano
makok: nie samą pracą człowiek żyje... ;] Co Ty neta w tym banku nie masz? ;D

Łapie się ostatnio na tym, że zaczynam kombinować... Może by filtracje zmienić, może by kubeł dokupić itd...

Tylko pytanie PO CO? Skoro akwarium mam dojrzałe, parametry wody bardzo dobre, wszystko śmiga jak należy....

I Tobie też tak radzę.. .złóż coś i zostaw niech działa. Nie teoretyzuj, nie kombinuj i nie przesadzaj... jak ktoś tu napisał... usiądź i zajmij się oglądaniem rybek a nie trzymaniem rąk non stop w akwa ;D

Best Regards.

No Misyo ! ... :D:lol: - pisałem już Makokowi wcześniej podobnie ale wiesz ... . Twoja postawa mnie zaskoczyła, tylko jak Makok na nią zareaguje ... :lol: