Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze jeden problem.

Przed pierwszą podmianą miałam NO3=25, po niej 0. Zrobiłam test tydzień po podmiance, było tak między 0 a 10 (bardziej przy 0), więc nie robiłam podmianki.

Po 2 tyg robię test i NO3=0, NO2 również.

I moje pytanie. Robić normalnie co tydzień podmiany, czy pozwolić dojść NO3 do np 50?

Opublikowano

Zmienic testy, no2=0 przy zerowym no3 jest anomalia pogodowa.

Twoje akwarium nie jest zbiornikiem zalanym tydzien temu... Generalnie no3 do 50 to nic strasznego , wole miec 50, niz 0 (bez deni ofc) z niewiadomych przyczyn :wink:

Opublikowano

Coś dziwnie te testy wychodzą faktycznie.

Poza tym no3 to główny, ale nie jedyny wyznacznik podmian wody, u siebie mimo niskiego no3 i tak maksymalny czas między podmianami to 2 tyg. - wkońcu i tak wypada wyczyścić filtry, prefiltry itd.

No3 im niższe tym lepsze, więc po co czekać aż dojdzie do 50 – nie jest tak że 49 nie szkodzi, a 51 jest bardzo szkodliwe. Poza tym w wodzie mogą się gromadzić jeszcze inne substancje, może spadać bufor, a wraz z podmiankami dostarczasz świeżą dobrze natlenioną wodę.

Opublikowano

generalnie to nic nowego niż koledzy nie wymyślę bo mają rację

- zmień testy bo ich wskazania normalne nie są i to na 100% albo coś źle zrobiłaś

- co do podmianek to tak jak wspomniano powyżej NO3 to nie wszystko i jak mam czas to podmieniam reguralnie choćbym nie wiem jak niskie NO3 miał a niskie mam zawsze bo mam fioła na tym punkcie

Opublikowano

To mówicie, że lepiej robić co tydzień nawet przy niskim NO3. Test na NO3 mam Sery. Pierwszą podmiankę też robiłam dopiero po miesiącu od wpuszczenia ryb, bo dopiero po tym okresie doszło do 25

Opublikowano
To mówicie, że lepiej robić co tydzień nawet przy niskim NO3.

jak mas zczas to rób co tydzień, zaręczam ze taki komfort Twoim pysią nie zaszkodzi

Opublikowano

moze zmienic testy, a moze upewniec sie ze owy test robisz prawidlowo :wink:

tez uzywam no3 formy tej co ty i nigdy nie mialem jakichs blednych wynikow. no3 sery jest dosc dokladnym testem w porownaniu np.no3 zooleka.

no3=0 po dwoch tygodniach od podmianki swiadczy o tym ze twoje ryby sobie tyleczki korkiem zatkaly i nie zalatwiaja swych potrzeb fizjologicznych jak u innych.filtr masz przeciez dojrzaly,cykl prawidlowo sie ustabilizowal.

cos mi tu nie gra.

sprawdz poprawnosc wykonywanego testu.

Opublikowano

No i pamiętać należy, że podmiany wody to jeszcze coś więcej niż tylko zbijanie NO3, więc należy o tym bezwzględnie pamiętać bez względu na wynik NO3, poza tym jeżeli nie masz deni, czy hydroponiki to nie jest możliwy brak NO3, bo wiązało by się to z brakiem produktów przemiany materii, a ryby chyba nie przstały robić k...