Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

wiem ze najpiej nie trzymac zadnej ryby z innego biotopu z pyszczakami mbuna .

ale czytalem ze niektorzy trzymaja rybe Paralabidochromis oraz haplochromis . co o tym sadzicie? jakies inne propozycje?

pozdrawiam

Opublikowano

My tutaj jestesmy raczej za trzymaniem w zbiornikach ryb z poszczegolnych jezior, nie laczac z Malawi ani tangi ani wiktorii ani innych jezior.

Zauwaz, ze wiekszosc z nas osobno trzyba i dzieli ryby z grupy mbuna jak i nie mbuna.

Skoro wybrales mbune, skup sie na nich :wink:

Opublikowano

hm, ja rozumiem sens, ale jaka rybe z innego biotopu byscie mi doradzil aby trzymac z pyszczkami mbuna , zeby sie nie gryzli, i nie bili :)

Opublikowano

powiem ci tak kiedys chcialem miec kiryski z pysiami to sie skonczylo ze te sumiki niemiały ogonków a teraz mam tylko 4 glonojady które juz wiedza ze sie nie siedzi pod jednym kamieniem z pysiami

czy im dobrze ... hmm no ikre składaja w twardej zasadowej wodzie , i nawet glonki im smakuja :)

Opublikowano

to że składają ikrę i jedzą nie znaczy że jest im dobrze ... ich pancerne ciała raczej je chronią ale nie jest to szczęśliwy układ ... co do ryb spoza Malawi ... nie akceptujemy mieszania Malawi z czymkolwiek innym i dlatego nawet się nie wgłębiamy w to co ewentualnie by mogło to być. Zastanawia mnie jednak to dlaczego chcesz to robić ... rozumiem gdyby zdjęła Cię z nóg uroda jakiejś ryby z Wiktorii i pytałbyś czy może być z Malawi ale ty teoretyzujesz i podsuwasz jakiekolwiek ryby, co cię w takim razie do tego pcha ?

Opublikowano

Chęć posiadania akwarium ogólnego z pysiami? na pewno słaby wybór.

Zbyt mały wybór ryb? Czy może zbyt mała feria barw wśród tych ryb?

Zdecydowanie więc polecam wszystko inne, od czasu gdy mam pysie nie myślę o ich łączeniu z innymi rybami, ale autorowi pytania trzeba przyznać że zaczynając przygodę z malawi nie wie co go czeka, więc szuka uatrakcyjnienia akwarium, zresztą był czas, gdy wielu z nas zadawało sobie na początku to pytanie pyszczaki i co jeszcze. Jednak gdy już się ma to akwarium i te ryby to bez problemu zauważy się że nic więcej nie potrzeba.

Co do mnożenia się ryb - prawie w każdych warunkach ryby przystępuja do tarła ( nie mówię o gatunkach, ktore potrzebuja specyficznych warunków i nawet przy ich zachowaniu nie zawsze doprowadzimy ryby do tarła), podejście do tarła jest chęcia przedłużenia gatunku, bez względu na warunki - to taki instynkt i nie przeszkadza to im gdy warunki są nawet urągajace.

Opublikowano

Ja zaczynając z malawi miałem jescze część starej obsady małych ryb. w tym 2 kirysniki glonojada 2 kosiarki 1 bocje i takie małe coś jak neon z czerwoną mordką. Jako że nie miałem co z nimi zrobić (jako że były to już stare ryby) stwierdziłem że wpuszczę je razem z pysczakami jak przeżyją to mają bonus jak nie cóż.

Został 1 kiryśniki którego pyszczki sie już nie czepiają drugi zrobił za żywą karmę (nie wiem czemu akurat jednego zostawiły w spokoju a 2 nie skoro były identycznej wielkości?) przeżył glonojad i bocja(bocja mimo że mała ale się ustawiła w hierarchii chyba zaraz za dominatem bo zadziora z niej) kosiarki natomiast wykończyły się same (były stare jedna zginęła w walce z tą drugą wyskoczyła z wody palła w pokrywę i pysczki ja już marwtą prawie dorwały) a ostatnia ze starości nienaruszona też zdechła (jak mówiłem stare był już) i tyle miałem przygód z mieszaniem z innymi gatunkami:P

No wpuściłem jescze 2 nowe glonojady aby mieć 3 jako że 1 nie wystarczał bo był małym gatunkiem i co sie okazało i ile stary glonek żyje i nic mu się nie działo to nowe glonki mimo wpuszczenia razem z pysczakami stały sie dla nich celem nr 1 i dnia nie wyżyły potem już nie próbowałem z glonojadami:( (oczywiście zbrojnika nie zjedzą co nie znaczy nie zabiją )