Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W przyszłym tygodniu wybieram się do hurtowni kamieni po piasek kwarcowy i ew. - jeżeli starczy $ - kamienie do mojego (kompletowanego z wielkim zapałem :mrgreen: ) akwa 112l. Próbowałem obliczyć sobie ile piasku będę potrzebował - no więc tak:

Wziąłem poprawkę na to, że jego warstwa musi mieć średnio co najmniej 8cm (poczytałem na różnych serwisach, na niektórych radzą nawet 10 z racji "zapędów" pyszczaków do kopania)

I z obliczeń mniej więcej takich - 80x35 (podstawa akwa) x 8cm wyszło ok. 22,5l.

Od tego odjąłem jakieś 2,5 l, które zajmie tło, warstwa styropianu 1cm pod piachem i tym podobne rzeczy

Czyli mamy ilość ostateczną - 20l

...Tyle że nie wszystko jest takie piękne, jak się wydaje :? ... Bo (i tu dość prosta matematyka, a raczej fizyka)... gęstość piasku kwarcowego to ok. 2,5 kg/l (poszukałem w necie), tym samym dla ilości 20l piasku jest to... 50 kg! :shock: Trochę oniemiałem. Najlepsze jest to, co np. przeczytałem w jednym poście dotyczącym akwa 200l - mianowicie że właściciel tegoż akwarium ma tam 40kg piachu kwarcowego. Więc sam już nie wiem... coś tu jest nie tak.

Co radzicie?

Opublikowano
A nie lepiej kupić 25kg worek piachu za nie całe 7 zł w np. castoramie i potem wsypać tyle ile będzie trzeba? Koszt i tak nie wielki :wink:

Ale o wiele bardziej podoba mi się kwarcowy :wink:

Opublikowano

no ja również jestem pod wrażeniem - zwłaszcza uwzględniania styropianu, tła itepe.. SZACUN! :)

tak na serio - ja bym nabył budowlany (jak koledzy) , no nakopał może rzecznego lub wydmowego (jak masz dojście) - i sypał na oko

osobiście - w 425 l (170 x 50 x 50) mam ok 50 - 60 kg piachu, warstwa ok 7 - 8 cm (srednio - pysie kopią i wszystko ułożą po swojemu)

jeśli to nieco pomoże....

Opublikowano

wszytsko zalezy od warstwy bo obliczenia masz dobre tylko ze do takiego akwa 8 cm warstwy to dużo za dużo daj połowe to będzie oki czyli 25 kg piachu wystarczy - idealnie to nie obliczys zbo dochodzą jeszce ubytki podczas płukania :)