Skocz do zawartości

Początkujący 70L MediaX - Co i jak w nowym akwa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.um-um.pl/malawi/details.php?image_id=9708 Adres do mojego akwa

Witam Wszystkich.

Wymiary 70x30x30

Oświetlenie zwykła 8w świetlówka lecz mam też zamontowana Aqua Glo lecz jak dla mnie za jasno.

Napowietrzanie wewnętrzny Aquael mini (zbieram kasę na jakiś zewnętrzny z przyszłością na jakieś 200l)

Podłoże piasek kwarcowy budowlany ozdobny zakupiony w ,,Leroy Merlin" jakieś 8zl za 25kg :)

Kamienie to lupek filitowy

Tło zewnętrzne zrobione ze styropian wypalony zapalniczką i pomalowany bordową farba.

Ogrzewanie grzałka z termostatem.

Obsada i tu właśnie jest problem bo nie wiem co to za rybki wiem iż to z malawi.Dostałem od kolegi i tak się zaczęło.Mam parkę rybek takich jak widać na pierwszym planie.Taka żółta chyba m. auratus z tego co wyczytałem.

Proszę o wszelkie uwagi związane z poprawą czego kolwiek w moim akwarium.

No i jak to ludzie określili druga rybka to Nimbochromis Livingstoni

Jednakże chciałbym was prosić o pomoc przy wyborze nowego akwa jak i osprzętu.

Nie mam wielkiego pola do popisu jednakże miejsce na akwa o wymiarach 120x40x30 (dl.wys.gł.) się znajdzie.

Czy takie wymiary akwa są odpowiednie? Bo gdzieś kiedyś czytałem, że głębokość w malawi to minimum 40cm????

I pytanie czy mając obecnie Aquale Fan mini mogę go wykorzystać w nowym akwa jako wewnętrzny czy też będzie za mały?

I czy też mogę kupić jakiś filtr zewnętrzny używany czy lepiej kupić nowy(jednakże wolałbym używkę - koszta)

Będę wdzięczny za pomoc :)

Opublikowano

witaj kolego.

strasznie sie usmialem czytajac twoj post. nie neguje czyjegos braku wiedzy, ale chocby jakims minimum powinienes wie wykazac. no wiec jedziemy :

akwa 70x30x30 nie nadaje sie na pyszczaki ( o venusiach juz nie wspomne :twisted: )

jezeli chcesz kupic akwa to kup 120x40x50- standardowa 240tka bedzie tansza w zakupie niz robiona to twoje na zamowienie, poza tym nie bedzie problemow z pokrywa. imo 30 cm to niedopuszczalne dla pyskow :evil:

fan sie nie nadaje do akwa o ktorym piszesz. kup minimum szuta 750 z gabka 100 do oczek wodnych - najtansze ale najlepsze rozwiazanie, kubel min. tetra 700 zasypana ceramika. grzalke masz,tlo i tak nie bedzie pasowalo. niestety akwarystyka jest kosztownym hobby porownywalnym z hodowla ciernika japonskiego :lol:

kubelek oczywiscie mozesz kupic uzywke,ale musisz sprawdzic stan osi zeby sie nie trzaskala jak traktor bo nie usniesz...

poza tym drogi kolego polecam poczytac nasze forum, artikle klubowe bo widze ze nie zadales sobie najmniejszego trudu zeby wejsc w fascynujacy swiat malawi, a niestety na gotowo sie nie da....

tyle z mojej strony.

powodzenia :)

Opublikowano

Tutaj nie ma co gadać, zabierz się za czytanie forum. Wszystko jest, wystarczy użyć opcji "szukaj". A Twoje obecne akwa nie nadaje się na trzymanie pyszczaków.

Opublikowano

slawekoswRozumiem Cie...jednakże mógłbym to samo powiedzieć o Twoim początku gdybym go znał....każdy na początku jest nie obeznany lecz to nie powód by go wykluczać.

Jeśli chodzi o te minimum.....jeśli już tak piszesz o czytaniu więc zakładam, że doczytałeś się iż nie zakładałem tego akwa celowo lecz przypadkiem....a moje dalsze działania są moja inwencją w to, że chce to zrobić poprawnie :)

Jak już napisałem wcześniej...otrzymałem te rybki w prezencie i chciałbym im zapewnić jakieś minimum.

jezeli chcesz kupic akwa to kup 120x40x50- standardowa 240tka bedzie tansza w zakupie niz robiona to twoje na zamowienie
z tego co widziałem to takie akwa kosztuje ponad 220zl a na zamówienie mogę dostać za niecałe 150zł u siebie.

Co do pokrywy jestem w stanie sam takową sobie wyrzeźbić :D

Co do grzałki 75W więc tu masz rację....o tło też bym się nie martwił :P

Dzięki za uwagę co do kubełka.

Co do fora człowiek człowiekowi nie równy.

Jednak za Twoje zdanie dzięki.

sision

Tutaj nie ma co gadać, zabierz się za czytanie forum. Wszystko jest, wystarczy użyć opcji "szukaj". A Twoje obecne akwa nie nadaje się na trzymanie pyszczaków.

Co forum to obyczaj i ciężko jest ustalić konkret.

Co do akwa to sam zdążyłem zauważyć i próbuję uzyskać jakieś info co do planów na przyszłość lecz widzę, że wyjadaczom sprawia przyjemność pojechać po świeżym zamiast mu doradzić :P

Żaden żart tylko prezent :? :roll:

Opublikowano
lecz widzę, że wyjadaczom sprawia przyjemność pojechać po świeżym zamiast mu doradzić :P

Nie opowiadaj nie powiem czego. Po prostu wszystkie potrzebne informacje masz już na forum. Po co mamy pisać poraz enty to samo? dlatego napisałem - wystarczy użyć opcji szukaj. A dopiero potem zadać konkrente pytania, jeśli nie ma na nie odpowiedzi na forum.

Opublikowano
i chciałbym im zapewnić jakieś minimum.
minimum dla N.livingstoni to nie jest 70l :!: Wszystko pięknie, ale nie wymagaj od nas, żebyśmy powiedzieli Ci że jesteś superfajowym gościem i masz odpowiednie akwarium tylko dlatego że dostałeś ryby w prezencie. Akwarium jest nieodpowiednie dla ryb których posiadasz. albo powinienieś wymienić ryby albo akwarium

lecz widzę, że wyjadaczom sprawia przyjemność pojechać po świeżym zamiast mu doradzić
rada jest jedna podstawowa i już ją usłyszałeś
Opublikowano

drogi kolego . zwrociles sie imiennie do mnie w swym poscie nie wiem dlaczego. owszem kazdy mial swe poczatki, popelnial bledy, uczyl sie... doswiadczenie przychodzi z czasem..ale uwierz mi ze jak wchodzisz na forum i pytasz czy silnik 1,9 tdi bedzie pasowal do ramy z malucha...sorki.. nie pojmuje.

niestety niektore prezenty sa nie trafione, i tu sie nie ma co uzalac.. myslisz ze ci przyklasniemy ze trzymasz livisie w 70l bo je dostales? niestety nie.

jeszcze raz powtarzam ! akwa o dnie 30 cm nie nadaje sie do malawi !qrcze... czy tak ciezko to zrozumiec?

i nikt z nas ci zle nie doradza... a czy ty sie ustosunkujesz do naszych porad, twoj wybor.. niestety na przyklask nie licz z naszej (bynajmniej mojej strony)

tyle.

Opublikowano

mutra

minimum dla N.livingstoni to nie jest 70l :!:
I to się nazywa konkretna odpowiedź :lol: A Ty znasz te minimum, że tak śmię zapytać??

użyć opcji szukaj
Jasne tylko tyle można było się tu spodziewać .... więcej nic....zamiast tyle razy to samo wypisywać każdemu to byście mu napisali co myślicie osobiście zamiast tylko odsyłać do tematów innych które niektórym są nieprzydatne.....

Zwami sprzeczać się nie będę gdyż nie jestem obeznanym w temacie.....Jeśli ktoś mnie źle zrozumiał to przepraszam....

I wielki ukłon dla slawekosw który to nie odesłał dokądś tam tylko mniej więcej zwiększa przewagą na więcej naprowadził na jakiś konkretny tor.

Opublikowano

Dobrze MediaX, proszę bardzo:

Specjalnie dla Ciebie napiszę, żbo z innych wątków mogły te informacje być nieprzydatne - akwa o szerokości 30 cm nie nadaje się do trzymania pyszczaków. Minimum to 40cm. A najlepiej jeszcze więcej. Często akwa są robione w zakresie 40-50cm.

Filtr do akwa o dł.dna 120cm to minimum 1000l/h przepływu, a w zależności od obsady i dekoracji może być pod 1500l/h. A jak pewnie wiesz, fan mini nie ma takiego przepływu. No i w ogóle seria Fan jest do ... Było w innych wątkach, ale pewnie się nie przydało.

Tak, możesz kupić kubeł na allegro itp zwróc tylkouwagę na stan uszczelek, czy są wszystkie części, ile kubeł ma lat, czy ma odpowiedni przepływ i pojemność do Twojego akwa itd. Też było, ale wiem.....