Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam hqi 150W + narva 36W + niebieska 24W w 420L

Grzesiek, a mowil ci juz ktos ze jestes inny :lol: :?:

co Wy tak wszyscy z tym zawijaniem tych świetlówek w folię? :P

moze mysla ze jak wrzuca ryby i od razu przyciemnia to beda plywaly w toni, jak po miesiacu...

poczytac panowie troszke..

Opublikowano
moze mysla ze jak wrzuca ryby i od razu przyciemnia to beda plywaly w toni, jak po miesiacu...

poczytac panowie troszke..

OK, to ja poczytam jeszcze troszke.

BTW w przyciemnianiu chodzi o to, zeby bylo przyciemnione i tyle.

Opublikowano

OK, to ja poczytam jeszcze troszke.

hehe... marcin dobrze wiesz o co mi chodzilo..ja proponuje nadac ci miano : zlosnika klubowego :wink:

chodzilo mi o to ze wielu "mlodych" akwarystow traktuje zaciemnienie jako recepte na zachowanie ryb w akwarium. oczywiscie zgadzam sie ze swiatlo jest w b.duzym stopniu czynnikiem decydujacym, lecz w glownej mierze decyduje prawidlowo dobrana obsada, odpowiednie karmienie oraz parametry wody.. spotkalem sie nawet z tym ze chlopak zaciemnial bo mu ryby sie chowaly, byly apatyczne... a no2=1,5 :twisted:

mam nadzieje ze wiesz o co mi chodzi.

oczywiscie wzgledy wizualne jak najbardziej sa wazne, ale imo parametry najwazniejsze :D

Opublikowano

Gdy jest za jasno , to się zmniejsza moc świetlówek , a nie owija folią :mrgreen:

Na cholerę marnować energię :arrow:kasę?

Gdy w domu jest za ciepło to otwieracie okna i zostawiacie kaloryfery na full?

Czy raczej przykręcacie termostat?

Bo jeśli robicie to pierwsze to ja odpadam :mrgreen:

I tak na koniec tak jak pisze Makok , to nie jest recepta na rybi stres.

Pod afrykańskim niebem , na głębokości 5m jest o wiele jaśniej niż w naszych baniakach :D