Pan Pyszczak Opublikowano 2 Listopada 2008 #1 Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam! Moja szafka uniemozliwia mi zrobienie jakies konkretnej zabodowy pod kable, dlatego leza one z rodzielacza luzem na podlodze. Nic sie poki co nei stalo,ale wole to jakos zabezpieczyc. W razie gdyby woda zalala ten rozdzielacz, co najlepiej wykorzystac aby wylaczyl w odpowiednim momencie caly uklad? Chcialbym cos niezawodnego za nie wysoka kase i najlepiej z instrukcja gdzie to kupie? Castorama? Allegro? Dziekuje serdecznie za pomoc.
slawek gorol Opublikowano 2 Listopada 2008 #2 Opublikowano 2 Listopada 2008 powiem tak.. ostatnio mam tez jakies zdolnosci do wybijania korkow w calej klatce zdazylo mi sie raz ze woda z obudowy podczas sciagania jej zalala mi przedluzacz do ktorego jest wszystko podpiete.. bylo jedno wielkie BUM...i cisza... godz 21 w niedziele... ciemno...wybilo moje bezpieczniki w calym mieszkaniu, pozniej na klatce glowny... w poniedzialek prad juz wrocil
Pan Pyszczak Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor #3 Opublikowano 2 Listopada 2008 Lol:) No i tutaj kurcze pojawia sie problem;) Wybite bezpieczniki to nic takiego,no ale jak prad wraca po tak dlugim czasie to pewnie wszystko w biologu pada. Istnieje jakas przejciowka na kabel w razie "W" aby go zabezpieczyc przed zwara?
elPablo Opublikowano 2 Listopada 2008 #4 Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam Można by kupić przedłużacze przemysłowe (zaizolowane we/wy) albo przedłużacz położyć na kilka cm podeście
slawek gorol Opublikowano 2 Listopada 2008 #5 Opublikowano 2 Listopada 2008 ale to nie o to chodzi. tu by sie musial danielj odezwac, czy jest jakas mozliwosc podpiecia przedluzki do ktorej jest caly sprzet akwarystyczny podpiety, do jakiegos bezpiecznika.. zeby sprzet wybijalo a nie cala instalacje w klatce. danielj. wystap ...
Pan Pyszczak Opublikowano 2 Listopada 2008 Autor #6 Opublikowano 2 Listopada 2008 Dokladnie o cos takiego mi chodzi. Samo podwyzszenie nie jest problemem, tylko czasami sie cos robi przy akwarium i nie idzie kontrolowac gdzie cos pokapie. W samej obudowie skrapla sie tyle wody,ze czasami niekontrolowanie ciurkiem poleci przy zdejmowaniu...:<
mutra Opublikowano 2 Listopada 2008 #7 Opublikowano 2 Listopada 2008 można podpiąć całość pod bezpiecznik różnicowy, w moim nowym akwa prawdopodbnie bedzie to tak wyglądać bo mam nieużywaną już tablice bezpieczników. nowa mała szafka kosztuje ok 20 zł a bezpiecznik chyba też cos koło tego
slawek gorol Opublikowano 2 Listopada 2008 #8 Opublikowano 2 Listopada 2008 to prosze prosto jak lopata do glowy. co kupic , jak to zrobic, co z czym polaczyc ?
mutra Opublikowano 2 Listopada 2008 #9 Opublikowano 2 Listopada 2008 hmm zrób tak jak ja: poszedłem do taty i powiedziałem: taaaaaaaaaaaaaaatoooooooooooooooo zamocuj mi 12 gniazdek w szafce na akwarium - po co ci 12 gniazdek? - potrzebne - to wiesz co, znieś sobie tą starą tablice z bezpiecznikami ze strychu to Ci to podłącze na niej - ok
makok Opublikowano 2 Listopada 2008 #10 Opublikowano 2 Listopada 2008 ja mam tak nad akwa i nie śmiać się że wygląda to nieprofesjonalnie, bo i tak będzie schowane pod pokrywą... po prawej stronie jest bezpiecznik główny (wyłącza wszystkie urządzenia w akwa) a potem to juz opisane bezpieczniki do każdego z gniazdek na tym panelu podłogowym powiem tak - elektrykiem nie jestem, ale w skrzynce mam zmostkowane uziemienie i doprowadzone na jednym drucie do wszystkich kontaktów - tak samo na drugim mostku zero jedynie faza przechodzi przez bezpieczniki... nalezy pamiętać że bezpiecznik ma wejście i wyjście - tak usłyszałem od fachowca i to z zasadzie wszystko co się dowiedziałem - resztę wymyśliłem - każdy kabel z fazą idzie oddzielnie ze swojego bezpiecznika do danego kontaktu... cóż za wygoda - bez odłączania kabli z kontaktów rozłączam poszczególne urzadzenia switchem przed serwisowaniem... może komuś to pomoże...
Rekomendowane odpowiedzi