Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No zrobisz jak chcesz, ale:

- rozumiem, że chcesz układy 1+4 (1 samiec + 4 samice) ?

- tak naprawdę to 100/40/40 to minimum akwa dla pyszczaków, 80/35/40 to minimalne minimum i duży kompromis.

- popatrz na swoje akwa i zobacz czy są tam 3 rewiry dla samców, nawet takie małe powiedzmy 30cm? Teoretycznie może i tak ale praktyce będzie z tym ciężko, można trafić nawet na temperamentnego sauloska który przywłaszczy sobie całe takie akwa (sprawdzone w praktyce)

- 15 ryb w 160l to spory tłok, będzie trudno o naturalne, ciekawe zachowania, obieranie rewirów itd. itp.

- przerybione malawi naprawdę wygląda nieciekawie, pooglądaj zdjęcia.

- do takiego akwa 1 maksymalnie 2 gatunki, wybieraj spośród mniejszych pyszczaków, lombardy sobie odpuść, w takim akwa saulosek potrafi narozrabiać, pomyśl co zrobi taka ryba.

kupowalem w lodzi od chodowcy ktory do mojego akwa wlasnie lombardy mi polecil. koles hoduje pysie od 29lat... mial wiele gatunkow

O sprzedawcach i ich teoriach było już wiele, wciskają kit, albo przez 29 lat hodowli pyszczaków się niczego nie nauczyli

Powodzenia i udanej hodowli, chowu, pielęgnacji - nie idź w stronę „przetrzymywania” ryb

Opublikowano

kolego:

albo przychodzisz na to forum, żeby skorzystać z opinii i rad kolegów, albo żeby głosić prawdy zasłyszane od hodowców. Zdecyduj się. Tu nikt Ci raczej źle nie doradzi. Nasze sugestie wynikają z doświadczenia. Że hodowca 29 lat trzyma pyski? My w sumie pewnie kilkaset lat.

BTW - chcesz mieć akwarium hodowlane, czy dekoracyjne? Bo to troszkę co innego...

Podobni Tobie pojawiają się u nas regularnie. Większość na dzień dobry stwierdza, że jesteśmy nienormalni i chcemy trzymać akwaria "niedorybione". Po jakimś czasie jednak znowu większość przyznaje nam rację. Czasem to tylko rzecz gustu, a czasem zdrowia i komfortu dla ryb. Decyzja należy do Ciebie :!:

Opublikowano

dziekuje za porady wezme sobie je do serca... wiec postanowilem 2 lagodne gatunki 4+1 saulosi i 4+1 l ceruleus. tylko co zrobic teraz z lombardami... narazie sa male i zyje im sie tu dobrze maja 160l dla siebie... jest ich 10sztuk mlodych 3-3,5cm moze ktos je chce? albo zamieni mi na saulosi albo ceruleus? rybki maja 2,5 miesiaca.. i po zachowaniu zapowiada sie ze beda 2 samce... ale z tym to nigdy nie wiadomo, czas pokaze..

Opublikowano

kiedys startowalem tak jak ty 5 lat temu akwa moje mialo 80 cm długosci , chłopaki tak jak w twoim przypadku tez odradzali mi pewne gatunki i ilosc ryb , stracilem obsade , przy nastepnej wypłacie juz stało u mnie w domu 200x50x40 , było łatwiej a teraz nawet w moim 500l akwa ryby czasami dostaja wpier.... i sam niemoge rozkminic dlazego tak sie dzieje

lombardoi nie mam chociaz kiedys prubowalem je chodowac ale za karzdym razem z 1+4 zostawal sam samiec

Opublikowano

ja nie moge sobie pozwolic na wieksze akwa to nie wchodzi w gre 160 przy moich wrunkach mieszkaniowych to naraie max. wiec ja musze dostosowac obsade do akwa a nie akwa do obsady