Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dalej nie działa moje deni - pomocy.

Powtarzam się ale napisze jeszcze raz.

Jakiś czas temu stworzyłem (na podstawie opisów na naszym klubowym forum ) denitrator kubełkowy. Jego wymiary to rura 150 wysokość 70cm. Wszystko zrobiłem krok po kroku jak w opisie, kilka razy restartowałem i nadal nic. Najczęściej dochodzi do zaśmierdzenia wody lub jak uruchomię po 4 dniach kompletnie nic się nie dzieje z nadwyżką NO3.

DZIŚ ZNÓW PORAŻKA - parametry wody to:

1 Kranówka: pH=7,0 kH=8, GH=14, NO2=0, NO3=40

2.ZBIORNIK: pH=7,6 kH=10, GH=14, NO2=0, NO3=120

3.DENI: pH=7,6 kH=8, GH=14, NO2=5, NO3=120

Tak więc myślę iż proces idzie w złym kierunku.

Nie wiem co robić nadal czekać aż deni dojrzeje czy znów startować od nowa.

Oczywiście teraz z deni woda kapie do wiadra a nie do akwa.

Bardzo mi zależy abym uruchomił tę moją samoróbkę, to już jest sprawa honoru - bo żonka nie wierzy w sens tego urządzenia. :(

Opublikowano

nie restartuj któryś raz z rzedu bo to bez sensu, niech na bardzo małym przepływie kapie do wiadra, jaki przeplyw masz ustawiony obecnie i czy oprócz cukru na start zastosowałeś coś jeszcze ?

Opublikowano

Tylko cukier . Jedna mała łyżeczka cukru rozpuszczona w wodzie i podane strzykawką przez wenflon.

A kapanie do wiadra to jakieś 15litrów na dobę.

Może podać znowu cukier lub coś?????? :?:

Opublikowano

A kapanie do wiadra to jakieś 15litrów na dobę.

Może podać znowu cukier lub coś?????? :?:

15 litrów na dobe to za dużo jak na poczatek spróbuj zmniejszyć na ile tylko możesz ale żeby kapało - jak będzie kapać pierwsze dni nawet tylko 2-3 litry to tez dobrze pytanie czy uda ci się na tyle wyregulować przepływ, ale dobrze by było jak przepływ nie byłby na poczatku większy niz 4-5 litrów na dobę

o pozywkach już gdzies pisałem i to chyba nawet w Twoim topicu o ile dobrze pamietam

tak ze kup sobie z trzy opakowania Tetry NitrateMinus i wsadz gdzieś do kubełka - pomoże.

Opublikowano

Wielkie dzięki za rady napewno skorzystam.

Przepływ wody już zmniejszyłem, a jutro lecę do zoologa i kupuję Tetry NitrateMinus.

I pozostało czekać.

Opublikowano

Otrzymałem właśnie ten Nitrate minus - tetry. Na opakowaniu pisze aby granulat ten wsadzić głęboko pod zwirek , czy zrobic jak doradza Mars

wsadz gdzieś do kubełka - pomoże.

Wolał bym faktycznie do kubełka bo znacie pyśki piasek przewertuję błyskawicznie i może nawet połkną ten granulat.

A może zamiast do kubełka, umieścić do w moim deni?

Opublikowano

wydaje mi się że Mars mówiąc "kubełek" miał na myśli właśnie Twój denitryfikator. Nitrate minus w założeniu ma wspomagać rozwój bakteri denitryfikacyjnych, a te potrzebują środowiska ubogiego w tlen (dlatego producent poleca umieszczać granulki głeboko w piasku)