Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pojawił się problem z moim fluvalem 304. Do tej pory chodził praktycznie bezgłośnie, az tu nagle kilka dni temu z niewiadomych przyczyn zaczął buczeć. No moze nie tak nagle proces ten postępował przez kilka kolejnych dni tak, ze dzis hałas jest okropny :evil: oczywiście postanowiłem go wyczyścić, ale to w żaden sposób niestety niepomogło[ wręcz wydaje się ze jest jeszcze gorzej]. Czy miał ktoś podobny problem i czy ma ktoś jakieś pomysły co z tym zrobić. Mam nadzieje ze mi ktoś pomoże zanim totalnie ogłuchne :x

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Może filtr coś zassał? musiałbyś się dostać do wirnika, sprawdź przy okazji trzpień. Zabrudzenie samow sobie nie powoduje raczej głośnej pracy, wręcz przeciwnie, tworzy jakby smar :wink:

Opublikowano

Niestety to raczej żadna z w/w przyczyn, ale dzięki za odpowiedź. Zastanawiałem się czy wirnik który jest osadzony na ceramicznym rdzeniu powinien mieć spory luz.... ponieważ wydaje mi się że może to powodować drgania wirnika podczas jego obrotu i powodować właśnie ten nieprzyjemny hałas. Zauważyłem też że jesli się delikatnie "zatyka" wlot to buczenie troche[ale tylko troche] się zmniejsza. Zastanawia mnie jeszcze[co z resztą wydaje mi sięmało prawdopodobne] czy zbyt luźno upakowany wkład ceramiczny[+Keramzyt] może się poruszać w komorze hałasując przy tym tak niemiłosiernie?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Odpowiedź na Twoje ostatnie pytanie, to oczywiście, że nie. Wkłady tak nie hałasują. Natomiast o wirniku pisałem. Luźny wirnik powoduje głośną pracę filtra. Więc może tu jest problem w Twoim przypadku.

Opublikowano

Czyli co powinienem zrobić w takim przypadku? konieczna jest wymiana wirnika? czytałem ze niektórzy smarują wirnik wazeliną.....hmmm. Zastanawia mnie także czy po zdjęciu wirnika z ceramicznego rdzenia ów rdzeń moze sobie swobodnie wisieć tez jego koniec powinien być wciśnięty na stałe w obudowę[bałem się to robić przy użyciu siły zeby przypadkiem rdzeń się nie pokruszył]

Opublikowano
. Zastanawia mnie także czy po zdjęciu wirnika z ceramicznego rdzenia ów rdzeń moze sobie swobodnie wisieć tez jego koniec powinien być wciśnięty na stałe w obudowę[bałem się to robić przy użyciu siły zeby przypadkiem rdzeń się nie pokruszył]

niebardzo to zdanie rozumiem, ale jesli Ci chodzi o to czy po złożeniu obudowy dolny i górny koniec trzbienia ma byc ciasno osadzony w obudowie to tak.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No juz troche czasu minęło, ale niestety nie było kiedy się tym zająć :roll: , ale mam takie pytanie co moze się zużyć w ceramicznym trzpieniu na nim tylko opiera się wirnik i nie bardzo rozumiem w jaki sposób ma się on zużyć. Prosiłbym o odpowiedz bo wole się upewnić, żeby nie szukać tej części w sklepach bez potrzeby.

Pozdrawiam