Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponad tydzień temu zakupiłem 3 yellow i 3 demasoni. W demasoni pojawia się dominator , lecz agresywny sie robi do swojego gatunku. Bardzo zadko sie zdarza do yellow ale jak juz sie zdarza to napewno nie jest tak agresywny jak do swojego gatunku. Z moich obserwowań wynika ze w yellow są 2 samice i 1 samiec. Gdy ryby były tydzień było wszystko OK. Od dwóch dni nie widze zeby samiec podchodził do jedzenia. Leży na kamieniach i prawie wogóle nie wypływa. Jakby ciężko oddychał. Jaka moze być przyczyna takiego zachowania?

Opublikowano

Pierwsze, co bije po oczach, to obsada - ryby o kompletnie różnych upodobaniach żywieniowych. Może tu jest pies pogrzebany ?

Ile akwa dojrzewało?

Robiłeś testy wody?znasz parametry?

Jaką masz filtrację?

Jaki sypiesz pokarm?

Jakie akwa?

Opublikowano

tak jak sision napisał pod względem żywieniowym obsada nie do pogodzenia

rozumiem że ryby masz stosunkowo młode wiec jesli mozesz rozpoznac płeć yellowków to szczere gratulacje, na Twoim miejscu nie byłbym taki pewien

aby napisac coś więcej odpowiedz na pytania sisiona i opisz dokładniej zachowanie a w szczególności wygląd tej ryby czy np jest opuchnieta i jakie ma odchody

Opublikowano

Parametry wody:

PH- 7.9

Twardość - 12 n

Filtr http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=2348

Odchodów ryby nie widziałem w ostatnich dniach. Dziś już jej nie mogę zlokalizować.Nie wyglądała na opuchniętą. Karmię pokarmami suchymi ze sklepu jak kupowałem ryby dla ryb z Malawi z przewagą roślinnego.Akwarium 100 l 80 cm długości ( dużo kryjówek i zakamarków, bardzo mało roślin).

Proszę o rady w karmieniu jakieś linki.Z tego co czytałem na stronach obydwa gatunki lubują się w pokarmach roślinnych. Raczej bym odchodził od mrożonek i żywego pokarmu ze względu na częste choroby ryb gdy hodowałem inne gatunki.

Jeżeli chodzi o pyszczaki sami widzicie, że jestem początkującym. Wiem również, że w takim akwarium powinno się trzymać jeden gatunek pyszczaków. Lecz jak wspominałem wcześniej potencjalny dominator demasoni wobec yellow jest prawie obojętny.

Proszę o rady.

Opublikowano

To że teraz jest obojętny to jest tylko kwestia czasu.

Niestety zrobisz krzywdę albo jednej albo drugiej rybie - demasoni to typowy roślinożerca, yelowek to mięsożerca, gdy masz pokarm roślinny preferuje to demasoni, yelowki nie dosć że są karmione nieodpowiedni, to niedługo zaczna obrywać jeszcze od demonków.

Masz szanse trzymać w akwarium jeden gatunek i nic więcej, polecam saulosi.

Opublikowano

Nie rozumiesz że pokarm dobry dla yelowków będzie zabójczy dla demasoni??

Jak można Ci wytłumaczyć że obsadę masz do wymiany?

Jeżeli tego nie potrafisz zrozumieć to proszę nie męcz już tutaj pytaniami, bo to wyglada jak rzucanie grochem w ścianę.