Skocz do zawartości

Prosze o ocene zdrowia SAULOSI - Foto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wczoraj był znajomy, porobił zdjecia swoim aparatem. Bo z mojego nic by nie wyszlo...

Uchwycil moje ryby z bliska i chcialem spytac,czy z nimi wszystko ok.

To moje pierwsze MALAWI i wole sie upewnic,czy to aby napewno tak powinny wygladac.

Nie wiem, czy nie sa za grube? Bo apetyt maja ogromny choc oczywiscie staram sie postepowac zgodnie z radami forum.

To co mnie niepokoi to male ranki nad paszcza samic. Na jednym zdjeciu to widac. Nie wiem,czym to jest spowodowane?

Na 15 sztuk mam juz 3 wybarwionych samcow i jeden zaczyna sie rowniez wybarwiac, ale go odlowie bo zbiornik ma tylko 100cm.

Wczoraj widzialem pierwszego potomka, ale zostal natychmiast skonsumowany przez samca...

post-8320-14695711668045_thumb.jpg

post-8320-14695711668194_thumb.jpg

post-8320-14695711668339_thumb.jpg

Opublikowano

ranki to pikuś, nie przejmuj sie nimi jeżeli poza tym ryba zachowuje się ok. Co do odławiania samca, to ja bym się wstrzymał do czasu aż faktycznie sytuacja bedzie tego wymagać. Jeżeli ryby na razie się dogadują to nie ingeruj w obsadę

Opublikowano

mutra aktualnie wyglada to tak :

jest 3 wybarwionych samocow. Najwiekszy ma srdokowy terytorium, pozostale dwa po bokach. Czasami walcza miedzy soba,ale sa to raczej sprzeczki i nie rania sie zbytnio. Jest natomiast jeden osobnik, ktory proboje sie wybarwic i czasami wchodzi w walke z innymi. Plywa wysoko, bo nie moze sobie sam znalesc terenu z kazdego jest przeganiany. Zastanawiam sie,czy ta sytuacja na dluzsza mete nie bedzie niekorzystna dla niego.

Choc oddawac go do sklepu tez srednio mi sie podoba.

Co do reszty rybek, to mam pare sztuk jeszcze mniejszych i mozliwe,ze tam tez jakis facet plywa...

Opublikowano

Kolejny samiec może ujawnić się po bardzo długim czasie, więc nie mów hop, zanim bęc :mrgreen:

Co do ranek, mogą one być spowodowane walką samic między sobą. Pyszczaki wtedy łapią się pyskami i tak się to kończy. Ostatnio moje samice RB tak się zczepiły,że jedna straciła górną część pyska, jakby górną wargę... Ale już prawie całkiem odrosła :D

Opublikowano
Rzeczywiscie momentami dochodzi do walk i sie chwytaja swoimi 'pyszczami' ;) Ale zdziwilo mnie to, ze rana pojawila sie u samicy,a one generalnie sie nie bija,

jedynie wybarwione samce...

Nie martw się, samice potrafię na prawdę solidnie prać :wink: jeszcze pewnie zobaczysz 8)